Budin krožnik - martinova pojedina

Kategorija: glavna jed predjed priloga solata
Predviden čas priprave:
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Zas 2 osebi:

  • 1 korenček

za solato:

  • 5 krompirjev
  • 2 pesti rdečega radiča
  • 2 pesti endivije
  • 1 žlička soli
  • 4 žlice bučnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • za dušeno zelje:
  • 1 manjša čebula
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 dl rdečega vina
  • 200 g rdečega zelja
  • 1 manjše jabolko
  • 1 žlička soli
  • ščepec popra
  • ščepec muškatnega oreška

za mlince:

  • 150 g mlincev brez jajc
  • 1 žlička soli

za polpete:

  • 250 g kuhane čičerike
  • 1 žlička soli
  • ščepec popra
  • 1 žlička curryja
  • 1 žlička mletega česna
  • ščepec kurkume
  • 1 žlička mletega peteršilja (ali koriandra)
  • sok pol limone
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 2 žlici sezama
  • 10 žlic rastlinskega olja

Priprava

Za solato:

operemo krompir in ga damo kuhati v vodo. Operemo solato po listih, jo narežemo na tanke trakce in jo prelijemo z vodo ter damo na stran. Ko je krompir kuhan, ga odstavimo in pustimo v topli vodi.
Za zelje: olupimo in na drobno narežemo čebulo. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo toliko, da postekleni. Dodamo sladkor in vino (alkohol bo ob kuhanju izhlapel) ter dušimo 1 minuto. Nato dodamo zelje, olupljeno in naribano jabolko, sol, poper in muškatni orešček. Premešamo, pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo vsaj 30 minut. Po potrebi zalivamo z vodo, da se bo zelje lepo dušilo.

Za polpete:

zmiksamo vse sestavine (razen sezama in olja). Poskusimo, po potrebi dodamo kakšno od začimb. Masa mora biti zelo gosta, da lahko oblikujemo polpete –če je pretrda, dodamo malo vode ali sok limone, če je premehka, pa drobtine. Polpete na obeh straneh povaljamo v sezamu. V večji ponvi segrejemo olje in popečemo polpete na srednje visoki temperaturi do rjave barve. Pečene polpete položimo na kuhinjske brisačke in jih pokrijemo, da ostanejo topli.

Za mlince:

mlince pripravimo po navodilih na embalaži.
Na koncu olupimo in naribamo korenček. Olupimo kuhan krompir in ga narežemo v solato, ki smo ji odcedili vodo. Dodamo sol, bučno olje in kis ter vse dobro premešamo. Najbolje kar s čisto roko, tako bomo med mešanjem lahko še malo zmečkali krompir. Zame je pač najboljša endivija, če je zmešana z roko.

Vse serviramo na večji krožnik.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte