Stročji fižol z zabelo in krompirjem

Kategorija: glavna jed predjed priloga omaka
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 1 kg stročjega fižola
  • 1 kg krompirja
  • 3 žličke soli
  • 1 žlica mletega peteršilja (ali vejica svežega)
  • za zabelo:
  • 1 skodelica indijskih oreškov (250 ml)
  • 1/2 skodelice vode (125 ml)
  • 1 limona
  • 1/4 žličke soli
  • 1/2 žlice jedilnega kvasa
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 čebula

Priprava

Indijske oreške namočimo v vodo in jih tako pustimo.

Olupimo krompir, ga narežemo na kose in damo kuhati v vodo z 1,5 žličke soli. Kuhamo do mehkega – približno 20 minut, odvisno od velikosti kock.

Stročjemu fižolu odrežemo špičke na vsakem koncu, ga narežemo na manjše kose, operemo in damo kuhati v vodo z 1,5 žličke soli. Kuhamo do mehkega – vsaj 15 minut.

Pripravimo kislo smetano. Oreškom odcedimo vodo in jih damo v blender ali drug mešalnik. Dodamo vodo, limonin sok, sol in jedilni kvas. Zmiksamo v gladko kremo in po potrebi dosolimo ali dodamo vodo ali limonin sok.

Olupimo, prepolovimo in na tanke trakce narežemo čebulo ter jo do rjavega popražimo na segretem olju v večji ponvi na srednje visoki temperaturi (po potrebi zmanjšamo temperaturo). Dodamo zabelo iz oreškov in jo na hitro pogrejemo.

Ko sta krompir in fižol kuhana, odcedimo vodo in ju dodamo v ponev. Čez posujemo mlet peteršilj (svežega operemo in nasekljamo). Vse dobro premešamo, tako se bodo okusi lepo prepojili.
 
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte