Matevž s popečenim kislim zeljem

Kategorija: glavna jed predjed priloga omaka
Predviden čas priprave: 45 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 1 kg krompirja
  • 1,5 žličke soli
  • 0,5 kg kuhanega fižola
  • 2 žlici kisle smetane iz indijskih oreškov (lahko izpustimo)
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 čebula
  • 800 g kislega zelja
  • ščepec popra
  • 9 strokov česna

Priprava

Pečico vklopimo na 200 stopinj Celzija.

Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kocke. Damo ga kuhati v vodo s soljo. Kuhamo do mehkega – vsaj 20 minut, odvisno od velikosti kock.

V manjši pekač damo kislo zelje, dodamo poper in olupljen ter drobno sesekljan česen – 6 strokov. Premešamo. Pečemo do lepe rjave barve – vsaj 30 minut.

Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo, a je nekje 2 dl pustimo v posodi. Dodamo fižol, kislo smetano (navodila za pripravo kisle smetane si poglejte v receptu stročji fižol z zabelo in krompirjem), 3 stroke olupljenega in drobno sesekljanega česna ter vse dobro pretlačimo v pire. Poskusimo in po potrebi dosolimo.

Olupimo, prepolovimo in na tanke trakce narežemo čebulo. V ponvi segrejemo olje in na srednje visoki temperaturi popražimo trakce čebule do rjavega. Po potrebi znižamo temperaturo. Čebulo serviramo poleg krompirja.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte