Solata z avokadom

Kategorija: predjed presna jed priloga solata
Predviden čas priprave: 10 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 2 pesti zelene solate
  • 2 pesti rukole
  • 2 paradižnika
  • 1 srednja čebula
  • 2 skodelici kuhanega fižola (1 skodelica=250 ml)
  • 1 zrel avokado
  • 1 žlica sončničnih semen
  • 1 žlica lanenih semen
  • 1 žlica sezamovih semen
  • 1 žlička soli
  • 5 žlic bučnega olja
  • 3 žlice jabolčnega kisa

Priprava

Očistimo in dobro operemo solato. Operemo in narežemo paradižnik na kocke. Olupimo in na drobno narežemo čebulo.
Avokado previdno prerežemo po dolžini naokoli, ga odpremo (vsako polovičko obrnemo v drugo smer kot pri odpiranju breskve), mu odstranimo koščico in z žlico postrgamo vso meso v manjšo skodelico. Še posebej dobro postrgamo temno zelen del ob lupini, saj je tam največ hranilnih snovi. Z vilico avokado dobro pretlačimo.
Vse sestavine damo v večjo posodo za solato in vse zelo dobro premešamo. Poskusimo in po želji dodamo sol, olje in/ali kis.

*Avokado je ravno prav zrel, ko postane temno zelene barve, je mehak na otip in je pod pecljem lepe zelene barve.

*Če se šele privajamo na okus avokada, ga lahko dodamo manj in preostanek shranimo v hladilniku v zaprti posodi s koščico vred, da se ne bo tako hitro obarval. Porabimo ga še isti dan.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte