Za približno 30 palačink premera 7 cm:
V visoko posodo damo moko, počasi prelijemo z napitkom in ves čas z metlico dobro mešamo, da ne nastanejo grudice. Dodamo vodo in premešamo.
V ponev za palačinke kanemo malo olja in ga segrejemo na srednje visoki temperaturi. Če imamo ponev za mini palačinke, kanemo v vsak prekat malo olja in ga razmažemo s slaščičarskim čopičem. Če bomo uporabili navadno ponev, olje razmažemo tako, da ponev rahlo nagibamo v vse smeri.
Kapljico testa kanemo v ponev – če zacvrči, je dovolj vroče. V vsak prekat damo dobro žlico testa. Če imamo navadno ponev, z žlico damo testo na več mest v ponev – a nekje 3 cm narazen, da se palačinke ne bodo zlepile skupaj.
Ko se masa spremeni v palačinko, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Vmes malo preverjamo spodnji del palačinke, da ne bodo pretemne. Še posebej nas lahko presenetijo kakšne nove ponve iz kamna, pri katerih je dovolj že nižja temperatura. Vajo ponavljamo, dokler ne zmanjka mase.
V visoki posodi stepemo smetano po navodilih na embalaži in jo shranimo v hladilniku.
Na posodo z vrelo vodo (ko zavre, znižamo temperaturo) damo stekleno ali keramično posodo, vanjo damo rižev napitek in koščke čokolade ter jo raztopimo nad vodno paro. Večkrat pomešamo. Dobimo odličen čokoladen preliv.
Medtem operemo/olupimo in narežemo sadje ter vse skupaj serviramo po želji.
*Nebo je meja – ogromno možnosti je, kaj ponuditi poleg palačink. Sadje, vroče jagodičevje, na žaru pečene banane, mango, breskve... ali oreške, kokosov čips, rozine, datlje...
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogu, facebooku in instagramu.