Čokoladni mus s pomarančo

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 20 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 4 manjše skodelice:

  • 100 g temne čokolade
  • 350 g svilnatega tofuja
  • 1 bio pomaranča
  • 50 ml agavinega sladila (ali drugega)
  • 1 pokrovček vanilijeve arome (0,5 žličke)
  • 1 ščepec soli

Priprava

Kozico vode pristavimo na štedilnik na srednjo temperaturo. Nad kozico postavimo stekleno posodo – tako, da bo lepo sedela. V posodo damo koščke čokolade, ki se bodo počasi stopili nad vodno paro. Na tak način se čokolada ne more prismoditi. Vmes večkrat pomešamo.

Tofu zavijemo v čisto krpo, ki jo zavijemo v nekakšno culico in tofu nežno ožamemo, da bo izpustil odvečno tekočino in ga damo v sekljalnik.

Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo. Če ni bio, jo prej namakamo nekaj minut v vroči vodi s ščepcem sode bikarbone, jo dobro operemo in na drobno naribamo vso lupinico k tofuju. Pazimo, da bo poleg čim manj belega dela lupinice, saj ne želimo grenkega priokusa.
Dodamo ostale sestavine in vse skupaj zmiksamo v nežno kremo.

Ko je čokolada stopljena, jo dodamo h kremi in miksamo še kakšno minuto.

Mus nalijemo v šalčke, posodice ali kozarčke in ga ohladimo v hladilniku za vsaj 10 minut, ni pa nujno. Odvisno od tega, koliko naše brbončice norijo.

*Naj bo recept tudi tokrat samo vodilo – namesto pomaranče lahko uporabimo limono ali limeto, sladila lahko damo več ali manj, dodamo lahko kakšen liker ali pa celo čili. Vse to se lepo poda k čokoladi.

*Uporabimo lahko čokolado z več ali manj čokoladnega deleža – dobro pa je, da ga je vsaj 60%.

*Čez mus lahko potrosimo naribano pomarančno lupinico ali zdrobljene oreške po želji.
*Pomaranča naj bo po možnosti bio, v vsakem primeru pa jo dobro operemo pod vročo vodo ali pa nekaj minut namakamo v vroči vodi s ščepcem sode bikarbone. Potem jo spet dobro operemo.
*Svilnat tofu je sojina skuta, ki je krasna v sladicah. Kupimo jo lahko v trgovinah z zdravo prehrano in večjih supermarketih. Je tudi krasen vir beljakovin in kalcija ter nadomestek jajc.
*Poleg musa lahko ponudimo rezine pomaranč.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte