Za 2 osebi:
Ajdovo kašo splaknemo pod tekočo vodo in jo damo kuhati v slano vrelo vodo (1 žlička soli) v razmerju 1:5, torej 1 skodelica kaše in 5 skodelic vode. Kuhamo 15 minut.
Medtem v večji ponvi na visoki temperaturi na olju popražimo drobno nasesekljano čebulo, da postekleni in dodamo fino nasesekljan rožmarin ter pražimo 1 minuto. Dodamo olupljen in na manjše kocke narezan korenček, oprano in na kocke narezano papriko in pest gob ter pražimo še kakšni 2 minuti na visoki temperaturi. Zalijemo z 1 dl vode, dodamo grah, poper, vegeto, mezgo in kuhamo na srednji temperaturi.
Ko je ajdova kaša kuhana - je lepo mehka, a ne razkuhana, jo odcedimo in pustimo na strani.
Ko je kuhan korenček, dodamo v ponev ajdovo kašo. Dodamo je toliko, kot nam ustreza. Poskusimo, po potrebi dosolimo in dobro premešamo.
Špargljem odrežemo spodnji oleseneli del - vsak špargelj primemo z vsako roko na enem koncu in ga rahlo upognemo ter vidimo, kje se bo kar sam odlomil. Če nam tak test ne uspe, odrežemo nekaj cm spodnjega dela. Šparglje olupimo, splakemo pod mrzlo tekočo vodo, narežemo na koščke in dodamo kaši. Premešamo.
Kašo serviramo, pokapljamo s sokom limone in potrosimo z opranim in nasesekljanim svežim peteršiljem.
Poleg lahko ponudimo rezino oprane limone.
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogu, facebooku in instagramu.