Baingan bharta (indijska jed z jajčevci in paradižniki)

Kategorija: glavna jed predjed priloga omaka
Predviden čas priprave: 50 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 1 jajčevec
  • 2 žlici olja
  • 1 majhna čebula
  • 3 paradižniki
  • 1 čili
  • 1 strok česna
  • 0,25 žličke mlete kumine
  • 0,25 žličke mletega koriandra (ali peteršilja)
  • 0,5 žličke mletega čilija
  • 0,5 žličke garam masale (recept, kako pripraviti začimbo garam masala najdete na naslednji povezavi)
  • 0,5 žličke soli
  • rastlinski jogurt po želji
  • vejica svežega koriandra (ali peteršilja)

Priprava

Pečico vklopimo na 220 stopinj.

Jajčevec operemo, obrišemo in položimo na pekač, ki smo ga premazali z 1 žlico olja. Pečemo približno 35 minut oziroma toliko časa, da zobotrebec brez težav zapičimo skozi. Zmehčan in ohlajen jajčevec prerežemo po dolžini in z vilico postrgamo iz njega vso meso ter ga shranimo za kasneje.

V ponvi segrejemo 1 žlico olja, dodamo nasesekljano čebulo in pražimo toliko, da postekleni. Dodamo na kocke narezan paradižnik, nasesekljan čili in česen. Znižamo temperaturo na srednjo, pokrijemo in kuhamo dokler se paradižnik dobro zmehča.

Dodamo vse začimbe in meso jajčevca, dobro premešamo in kuhamo 5 minut. Po želji dosolimo in potrosimo z narezanim svežim koriandrom ali peteršiljem. Postrežemo. Kot prilogo lahko popečemo kruh in ga narežemo na tanke rezine.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte