Črna redkev s fižolom

Kategorija: predjed priloga solata
Predviden čas priprave: 10 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 1 osebo:

  • 2 surovi črni redkvi 
  • 100 g kuhanega fižola
  • 2 žlici olivnega ali bučnega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 0,5 žličke soli
  • ščepec popra

Priprava

Redkvi olupimo in naribamo na krožnik.

Dodamo fižol, olje, kis, sol in poper ter nežno premešamo.

Če obožujemo okus redkve, lahko dodamo še narezano rdečo redkvico. Če nam še vedno ni dovolj, lahko dodamo kalčke redkvice, ki so naravnost fantastični in zelo hranljivi, polni vitaminov in mineralov.

*Fižol preberemo (ne beremo embalaže, ampak odstranimo slaba zrna), dobro operemo in namočimo čez noč v vodi, s tem sprožimo proces kaljenja in povečamo vsebnost vitaminov in mineralov. Namočenemu fižolu dodamo žličko soli in dva lovorjeva lista. Drug dan vodo odlijemo in prelijemo s svežo vodo ter ga damo kuhat. Po nekje desetih minutah vodo odlijemo, fižol splaknemo in spet prilijemo svežo vodo ter kuhamo do mehkega. Odvisno od vrste fižola. S tem, ko menjamo vodo, se izognemo stranskim učinkom fižola ali pa jih vsaj zmanjšamo (napenjanje). Fižol lahko seveda tudi kupimo v konzervi. Tudi v tem primeru ga dobro splaknemo pod tekočo vodo.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte