Ajdova kaša s šampinjoni

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 1/2 skodelice ajdove kaše (100 g ali 125 ml)
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička olja
  • 1 čebula
  • 250 g šampinjonov
  • 1 žlička mletega peteršilja
  • ščepec popra
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • svež peteršilj za dekoracijo
  • rastlinski jogurt po želji

Priprava

1/2 skodelice ajdove kaše damo kuhati v 2 in 1/2 skodelice vrele vode, ki jo solimo z 1 žličko soli. Razmerje kaša:voda je 1:5. Kuhamo 15 minut in odcedimo.

V ponev damo olje in sesekljano čebulo. Pražimo toliko, da čebula postekleni. Potem dodamo na kolobarje narezane in očiščene šampinjone, nekje 5 mm debele. Odvisno ali imate radi, da lahko v šamnpinjon dobro ugriznete ali imate radi, da se bolj zlije z jedjo in skoraj izgine. Dodamo peteršilj, sol, poper po želji, paradižnikovo mezgo, premešamo in pražimo na srednje visoki temperaturi. Šampinjoni bodo spustili vodo, potem pražimo še 5 minut.

Ko voda izhlapi, pražimo še 5 minut, zalijemo z vodo, dodamo kašo, premešamo in pražimo še 5 minut.

Serviramo na krožnik. Po vrhu damo tu in tam kakšno žličko jogurta ter potrosimo z opranim in natrganim svežim peteršiljem.

Poleg ajdove kaše s šampinjoni se prileže ogromna skleda solate.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte