Sveže rolice z arašidovo omako

Kategorija: predjed
Predviden čas priprave: 45 minut
Avtor: vegan.si

Sestavine

Za 4 osebe:

  • 10 riževih listov
  • 1 paket tofuja
  • 1 velik korenček
  • 1 kumara
  • 1 rdeča paprika
  • 1 mlada čebula (ali 1/2 pora)
  • 1 skodelica mlade špinače
  • 1/2 skodelice sezama

Lahko sicer uporabite poljubno zelenjavo, v rolice paše tudi belo in rdeče zelje, bučka, avokado, rdeča pesa, mango, ingver, kalčki, mikrozelenje, sveža bazilika, koriander ali meta.

Marinada za tofu:

  • 2 jedilni žlici arašidovega olja
  • 4 jedilne žlice sojine omake
  • 2 jedilni žlici čili omake (npr. Sriracha)
  • nekaj ščepov česna v prahu

Arašidova omaka za pomakanje rolic:

  • 3 jedilne žlice arašidovega masla
  • 2 jedilni žlici sojine omake
  • 2 jedilni žlici čili omake (npr. Sriracha)
  • 1 jedilna žlica sezamovega olja
  • 1 jedilna žlica rjavega sladkorja (ali javorjevega sirupa)
  • 1 jedilna žlica sezama
  • nekaj kapljic limetinega ali limoninega soka
  • ščep česna v prahu
  • voda po potrebi

Priprava

Tofu narežemo na tanke rezine, ki jih drugo zraven druge položimo na pladenj in prelijemo z marinado. Pečemo ga 10 minut na eni strani in 10 minut na drugi strani pri 200°C. Ko se ohladi, ga narežemo v obliki dolgih in tankih paličic. Svežo zelenjavo narežemo na dolge in tanke trakove (“julienne” zelenjava) ali pa si pri tem pomagamo s spiralizatorjem. Pripravimo si skledo z vročo vodo, v katero za okoli 10 sekund pomočimo vsak rižev list pred zvijanjem posamezne rolice (čas namakanja po potrebi prilagodimo navodilom proizvajalca). Na spodnji srednji konec riževega lista nadevamo okoli 3 cm zelenjave in tofuja ter vse skupaj posujemo s sezamom. Rolico zavijemo do polovice (tako da riževo testo “objame” zelenjavo), zapognemo oba robova in nato dokončno zavijemo. Enak postopek ponovimo pri vseh rolicah. Rolice polagamo na gladko površino. Vse sestavine za arašidovo omako zmešamo v multipraktiku in omako postrežemo zraven rolic.

 

Preglej ostale recepte