Zelena pizza s tofujem

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 45 minut
Avtor: I Like Tofu

Sestavine

Za eno pizzo:

TESTO

  • 250 gramov bele pšenične moke
  • pol žličke vinskega kisa
  • 1 žlica olja
  • 20 gramov svežega kvasa
  • lonček tople vode
  • 1 žlička sladkorja
  • sol

 

NADEV

  • Paketek I Like Tofu Pesto basilico ali Cvet soli
  • sveža bazilika
  • sveža špinača
  • zeleni šparglji
  • raznobarvni češnjevi paradižniki
  • olivno olje
  • česen v prahu
  • solni cvet
  • sol

Priprava

V lončku s toplo vodo raztopimo sladkor in vanj nadrobimo kvas. Z žličko na rahlo pomešamo in postavimo na stran, da kvas vzhaja. V mešalnik vsujemo moko, nanjo vlijemo žlico olja, pol žličke kisa (lahko uporabite tudi balzamičnega) in mešanico kvasa ter sladke vode. Vse skupaj dobro posolimo in z mešalnikom zamesimo v testo. Med mešanjem ga opazujemo in po potrebi dodajamo moko ali vodo. Testo mora biti voljno in se ne sme prijemati na skledo. Ko smo z njegovo teksturo zadovoljni, ga pokrijemo in na toplem mestu pustimo kakšnih 30 min, da vzhaja.

Šparglje operemo in jim odlomimo olesenele dele. V kropu jih 4 min blanširamo in jih nato takoj potopimo v posodo z ledeno mrzlo vodo. V mikser damo oprano baziliko, nekaj olivnega olja in soli. Miksamo dokler ne dobimo gladkega pesta. Češnjeve paradižnike operemo in narežemo na polovičke. Damo jih v skledico, jih posolimo in premešamo. Tofu vazmemo iz embalaže ter ga z roko nadrobimo na krožnik. Po okusu ga lahko dosolimo.

Ko testo vzhaja, ga raztegnemo po dobro naoljenem pekaču. Poskrbimo, da je na vseh koncih enakomerno debelo. Če se s testom radi igrate, ga lahko oblikujete tudi v okroglo obliko. Ko smo z debelino zadovoljni, ga enakomerno premažemo z bazilikinim pestom. Čez posujemo nadrobljen tofu, zložimo osušene šparglje in začinjene češnjeve paradižnike. Vse skupaj še dodatno začinimo z nekaj česna v prahu. Tako obloženo pizzo postavimo v ogreto pečico na 200 °C in jo pečemo 13 min oz. dokler testo ni hrustljavo zapečeno. Ko je pečena, jo razrežemo in postrežemo še z nekaj listki sveže špinače, čez katere posujemo ščepec solnega cveta.

Z nadevom pa ste lahko kreativni tudi po svoje. Mogoče posežete po bolj zimski kombinaciji svežih šampinjonov in treviškega radiča.

Recept je za nas pripravil I Like Tofu.

Preglej ostale recepte