Fokača s česnovim prelivom

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 1 ura 30 minut
Avtor: Maja

Sestavine

Za 1 pekač:

Testo:

  • 350 g moke
  • 1 paketek suhega kvasa
  • 1 skodelica vode
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
Nadev:
  • 1 glava česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička kamene soli (v kristalih)
  • 2 žlički rožmarina
  • dodatki po želji (npr. 1 skodelica narezanih črnih oliv ali suhih paradižnikov)

Priprava

V majhni skodelici pripravimo kvasno osnovo iz polovice vode, sladkorja in suhega kvasa. Pustimo okoli 15 min, da kvas vzhaja.

V večji skledi zmešamo moko in sol, nato dodamo kvasno osnovo, preostanek vode in olje. Vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico, nato gnetemo, dokler se ne poveže v enotno testo.

Testo oblikujemo v kroglo in površino premažemo z malo oljčnega olja. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 45 min.

Veliki pekač premažemo z oljčnim oljem. Vzhajano testo razvlečemo po celotni površini pekača, posujemo z nasekljanim česnom v oljčnem olju, kameno soljo, rožmarinom in dodatki po želji.

Fokačo v pečici pečemo približno 15 minut na 200°C.

Preglej ostale recepte