Focaccia s posušenimi paradižniki

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 2 uri
Avtor: Štorasta Cimra

Sestavine

Za 1 pekač: 

  • 400 g bele moke
  • 100 g pirine moke
  • 300-400 ml vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 svežega kvasa
  • sol
  • približno tretjina kozarca s posušenimi paradižniki (7, 8 paradižnikov)
  • začinjeno olje iz kozarca s paradižniki 

Priprava

Zavremo 100 ml vode, ji dodamo sladkor in moko ter mešamo, da dobimo gladko zmes. Dodamo 200 ml hladne vode in eno žlico olja in mešamo naprej. Ko je primerna temperatura (približno 40 °C) , nadrobimo zraven kvas in premešamo v gladko zmes. Pustimo počivati nekaj minut.

V posodi pripravimo moko, jo solimo (približno 1 čajno žličko soli) in naredimo na sredini jamico, v katero nalijemo naš kvas. Zmešamo z lopatko, v manjših presledkih prilivamo vodo in dodamo eno žlico olja. Prestavimo na pomokan pult in mesimo z rokami. V testo postopoma dodajamo olje. Testo mora biti mehko na otip in voljno, lahko je malo lepljivo. Preden ga damo počivat, dodamo še žlico olja. Posodo, v katero smo položili spat našega mastnega zaspančka, pokrijemo s folijo. Počiva naj 30 minut.

Testo vzamemo iz posode, dodamo žlico olja in premesimo. Naredimo tri enakomerne kepice. Vsaki dodamo žlico olja. Pokrijemo jih in pustimo počivati 15 minut. 
Kepice prestavimo na peki papir, in jih potlačimo s prsti, da se znebimo mehurčkov. Polijemo z žlico olja. 
S pooljanimi prsti naredimo luknjice po vsej površini. Pokrijemo s folijo in pustimo, da naraste v svojo dvojno velikost. To lahko traja med 30 do 45 minut.

Prižgemo pečico na 220 °C.

Na vrh našega nabreklega testa s čopičem nežno razporedimo žlico olja. Rahlo posolimo in po vrhu razporedimo razrezane paradižnike.

Pečemo 15 minut. 

Več receptov Štoraste Cimre lahko najdete na njenem štorastem facebookuyoutubu in blogu

Preglej ostale recepte