Cvetačniki

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 70 minut
Avtor: Štorasta Cimra

Sestavine

Za 2 do 3 osebe:

  • 1 cvetača
  • 100 g moke
  • 1 dcl vode

Začimbe:

  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička mlete čebule
  • 1 čajna žlička mlete paprike
  • ščepec mletega česna
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec mletega popra
  • če slučajno imamo-1 čajna žlička dimljene paprike
  • po želji-čili

Sestavine za rdeči preliv:

  • 1 žlica veganskega masla/margarine(ali druga poljubne maščobe ali olja)
  • 2 žlici kečapa
  • žlička mlete paprike
  • če je slučajno v naši omari-par kapljic čilijeve omake

Sestavine za beli preliv:

  • 1 žlica veganskega masla/margarine(ali druga poljubne maščobe ali olja)
  • 2 žlici kisa
  • ščepec popra in soli

Priprava

Cvetačo narežemo na florete, lahko jih tudi prerežemo na pol, da so lepše položeni v pekaču.

Zmešamo testo iz moke in vode in dodamo začimbe. Testo naj bo redko, približno enako kot za palačinke. Vanj pomočimo florete in jih odlagamo na pekač, ki je obložen s peki papirjem. Kar ostane testa, ga prihranimo. Pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 250 °C, vmes enkrat obrnemo (normalno je da se testo prilepi na dno - tu pride na vrsto prihranjeno testo, ki ga z žlico ali čopičem nanesemo na dele, kjer se je testo odlepilo).

Medtem, ko se cvetača peče, zmešamo prelive.

Rdeči preliv: stopimo maščobo, zmešamo s kečapom in čilijevo omako in začimbami, da dobimo enakomerno zmes.

Beli preliv: stopimo maščobo, zmešamo s kisom in začimbami.

Cvetačnike premažemo s prelivoma, polovico z enim prelivom, drugo polovico z drugim. Damo nazaj v pečico. Pečemo še 25 minut, vmes obrnemo in ponovimo postopek. 

Več receptov Štoraste Cimre lahko najdete na njenem štorastem facebookuyoutubu in blogu

Preglej ostale recepte