Kvinoja s prazničnim prelivom

Kategorija: glavna jed SOS recept
Predviden čas priprave: 70 minut
Avtor: Katjuša

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 3 skodelice vode
  • 1–1,5 skodelice suhe kvinoje
  • 1 velika rjava čebula, sesekljana
  • 3 rezine zelene, nakockane
  • 10–12 gob, narezanih
  • 1 čajna žlička mlete čebule
  • 1 čajna žlička mletega česna
  • 2,5 čajne žličke začimbe za piščanca brez dodane soli (v Sloveniji je po zadnjih podatkih na voljo samo s soljo, zato raje sami zmešajte mleti česen, rožmarin, beli poper, sladko papriko in majaron, op. prev.)
  • 1–1,5 čajne žličke sušene bazilike
  • 1–1 skodelica vode
  • 2 čajni žlički svežega, zdrobljenega timijana
  • 2 čajni žlički svežega, zdrobljenega žajblja
  • 1 čajna žlička svežega, zdrobljenega rožmarina
  • 1 pest zelenja (npr. kodrolistnega ohrovta, blitve, špinače), na drobno sesekljanega
  • 1 skodelice rozin
  • 1 skodelice sesekljanih ali grobo zmletih mandljev ali sesekljanih pekan orehov

Priprava

V kozici v vodi zavrite kvinojo. Pokrijte s pokrovko, zmanjšajte ogenj in kuhajte 20 minut. Odstranite pokrovko in postavite na stran.

Segrejte večjo posodo ali lonec za kuhanje juhe, dodajte čebulo in nad ognjem stresajte lonec približno 2 do 3 minute. Če se čebula prijemlje na posodo, dodajajte po žlico vode in premešajte. Dodajte zeleno, gobe, mleto čebulo in česen, začimbo za piščanca in baziliko ter nad ognjem stresajte lonec še 5 minut.

Nato dodajte približno 1 skodelice vode, sveža zelišča, zelenje in rozine ter kuhajte 5 minut. Vmes občasno premešajte. Dodajte toliko vode, kot je potrebno, da je dno posode ravno prekrito z njo.

V večji skledi zmešajte kuhano kvinojo in mandlje z vso zelenjavo in začimbami. Vsujte v pekač velikosti približno 9 x 13 cm. Pecite v pečici 20 minut na 190 °C.

Kvinoja s prazničnim prelivom je odlična polnozrnata alternativa kruhu ali rižu. Ta jed je odišavljena s svežimi žajbljem, timijanom in rožmarinom, dodane pa so gobe, zelenje in mandlji.

Vir: Cathy Fisher: http://www.straightupfood.com/blog/

Preglej ostale recepte