Veganska jota

Kategorija: juha SOS recept
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Katjuša

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 250 g kisle repe ali zelja
  • 200 g kuhanega rjavega fižola (lahko iz konzerve, v tem primeru tekočino uporabimo za zalivanje repe ali zelja)
  • 2 večja ali 3 manjši krompirji
  • 4 jedilne žlice olja*
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge
  • 1 čebula
  • 1 jedilna žlica česna v prahu ali 1 sesekljan strok česna
  • lovorjev list
  • sol*
  • poper

Priprava

Fižol in sesekljano čebulo prepražimo na segretem olju.

Zalijemo z vodo (ali s tekočino iz fižolove konzerve), dodamo repo ali zelje, česen, lovorjev list, sol in poper po okusu. Kuhamo 15 minut, nato dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo še 10 minut. Odstavimo.

Medtem ko se jota kuha, olupimo krompirje, jih razrežemo na kockice in skuhamo v slani vodi do mehkega.

Joto postrežemo s kuhanim krompirjem.

* Če želite pripraviti jed z nizko vsebnostjo soli, olja in sladkorja, pri pripravi ne uporabite soli in olja. Za praženje namesto olja uporabite vodo in/ali malo sojine omake.

Vir: Brošura Nasveti in preprosti recepti za pripravo veganskih jedi v restavracijah in na potovanjih (povezava)

Preglej ostale recepte