Kvinoja

Kategorija: glavna jed SOS recept
Predviden čas priprave: 45 minut
Avtor: Zdenko

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 25 dag kvinoje
  • 1 l vode
  • 8 vloženih razkoščičenih oliv (po želji)*
  • 1 čajna žlička kurkume
  • 1 čajna žlička šetraja
  • 1 jedilna žlica kokosove maščobe*
  • 1 čajna žlička soli*

*Če želite pripraviti jed z nizko vsebnostjo soli, olja in sladkorja, pri pripravi ne uporabite soli, oliv in kokosove maščobe.

Priprava

Kvinojo operemo, prelijemo z vodo in pustimo, da se namaka nekaj ur (lahko jo namakamo tudi preko noči). Pred kuhanjem jo še enkrat dobro operemo, da odstranimo saponine, ki so se izločili med namakanjem.

Vodi, v kateri kuhamo kvinojo, dodamo kurkumo, šetraj in – po želji – na kolobarčke narezane olive. Najprej kuhamo na velikem plamenu, da hitro zavre, nato pa naj narahlo vre (brez mešanja!) na najmanjšem plamenu približno pol ure.

Ko je kvinoja kuhana (če je mehka, najbolje ugotovimo s pokušanjem), jo odstavimo, posolimo in vmešamo kokosovo maščobo.

Ponudimo skupaj s poljubno solato.

Preglej ostale recepte