Speculaas keksi

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Štorasta Cimra

Sestavine

Za približno 30 keksov:

  • 50 g rjavega sladkorja (še boljše tistega črnega, ki se lepi v grude)
  • 50 g margarine
  • 100 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • začimbe, ki dišijo po Božiču (jaz imam že namešane začimbe za speculaas, drugače pa sodijo notri cimet, ingver, koriandrovo seme, nageljnove žbice, muškatni orešček in kardamom)

Priprava

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zmešamo suhe sestavine, naribamo margarino in jo dodamo. Trudimo se zamesit testo, v kolikor nam ne uspe, dodamo žlico ali dve vode. Testo ne rabi počivat. Razvaljamo ga v ravno tanko ploskev, debelo nekje do 0.5 cm. Pečemo med 15 in 20 minut.

Ko vzamemo naš ogromen keks iz pečice, ga takoj razrežemo na trakove, kocke oziroma drugo željeno obliko. Počakamo nekaj minut, da se ohladijo in strdijo, in postanejo hrustljavi.

Kekse lahko pomočimo ali oblijemo s čokolado.

Recept lahko uporabimo kot podlago za pito, tiramisu ipd. 

*Kekse lahko oblikujemo, preden jih damo v pečico. 

*Pred pečenjem lahko na vrh posujemo mandlje (pri peki moramo biti previdni, da se ne zažgejo).

*V maso lahko primešamo rozine. 

Več receptov Štoraste Cimre lahko najdete na njenem štorastem facebooku, youtubu in blogu

Preglej ostale recepte