Zelenjavni golaž

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Špela Kastelic

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 1 manjša bučka (300 g)
  • 1 krompir
  • 1 korenje
  • pol čebule
  • 1 česen
  • 1 pest zamrznjenega graha
  • lovorjev list
  • žlička kurkume
  • žlička timijana
  • nekaj soli (dodajte po okusu)
  • kokosova maščoba oz. olje (tisto, kar uporabljate za peko)
  • 100 ml paradižnikove mezge
  • 500 ml vode

*V zelenjavni golaž lahko za boljši okus dodate tudi jušno kocko, če imate pri roki domačo jušno osnovo, še toliko bolje. Zelo dobra je tudi čičerika, ker ima veliko beljakovin. 

Priprava

Najprej olupimo zelenjavo in jo narežemo na kocke. Vse to stresemo v večjo posodo ter dodamo še zamrznjen grah. Čebulo in česen olupimo in narežemo (za tiste, ki imate raje, da sta čebula in česen bolj na tanko narezana, ju lahko sesekljate v paličnem mešalniku).

V ekonom lonec damo malo kokosove maščobe ali olja, počakamo, da se posoda nekoliko ogreje ter dodamo čebulo in česen, da malo zacvrči in zadiši. Vse skupaj zmešamo in popražimo ter dodamo vso ostalo zelenjavo. Vse skupaj pomešamo s kuhalnico in pražimo vsaj 10 minut. Kasneje dolijemo paradižnikovo mezgo ter vodo. Voda naj pokriva zelenjavo. Dodamo začimbe (kurkumo, sol, lovorjev list, timijan).

Kuhamo v ekonom loncu 20 minut do pol ure, da se okusi premešajo. Tisti, ki nimate ekonom lonca, kuhajte toliko časa, da bo zelenjava (še posebej krompir) kuhana.

Zelenjavni golaž lahko jemo samega ali ga ponudimo k njokom.

Preglej ostale recepte