Veganska pinca

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 1 ura 30 minut
Avtor: Špela Kastelic

Sestavine

  • 230 g pirine moke (če želite, da je brez glutena, lahko uporabite tudi brezglutensko moko)
  • ščepec soli
  • 1 žlica suhega kvasa
  • 1 žlica kokosovega sladkorja
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 200 ml toplega rastlinskega mleka (ne vročega!)
  • po želji žlička ruma
  • 1 pest moke za razvaljanje testa

Priprava

Najprej zmešamo suhe sestavine, nato dolijemo toplo rastlinsko mleko. Maso zmešamo z žlico in jo damo za 30 minut do 45 minut na toplo, da vzhaja. Jaz jo dam kar v ogreto pečico (50 °C). Vzhajano testo vzamemo iz pečice.

Testo na pomokani podlagi razvaljamo. Razdelimo ga na 2 dela (lahko tudi na 3, če želite narediti pletenico). Vsak del testa posebej zvaljamo na 40 cm dolg trak ter ga potem spletemo skupaj (en trak čez drugega). Ko je testo prepleteno, ga stisnemo skupaj in oblikujemo v venček. Pinco pečemo v prej ogreti ventilacijski pečici 30 minut na 160 °C. Pečeno pinco pustimo v ugasnjeni pečici vsaj še 10 minut.

Na pinco oziroma velikonočni kruh lahko položimo presni presni jajček

*Pinco lahko naredite v obliki venčka, pletenice ali kot hlebček. Pinci lahko dodate še rozine ali rum. 

Preglej ostale recepte