Čokoladna torta

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 60 minut
Avtor: Klavdija

Sestavine

Sestavine za biskvit:

  • 240 ml mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • 150 g sladkorja
  • 90 ml kakavovega masla (ali drugega olja npr. oljne repice)
  • 1 jedilna žlica vanilije v prahu
  • 125 g kamutove moke (ali katere druge)
  • 45 g kakava v prahu
  • 3/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke soli

Sestavine za čokoladno glazuro:

  • 160 ml mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
  • 100 g temne čokolade
  • 3 jedilne žlice javorjevega sirupa

Priprava

Pečico predhodno segrejte na 180°C.

Mleko in jabolčni kis zmešajte ter pustite za nekaj minut na strani, da »zaledeni«.

Dodajte sladkor, stopljeno in ohlajeno kakavovo maslo ali olje, vanilijo v prahu in vse skupaj dobro premešajte.

V drugi posodi zmešajte moko, kakav v prahu, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Zmes počasi vsipajte v mokre sestavine in mešajte toliko časa, da se vse grudice razbijejo.

Zmes počasi vlijte v pomaščen tortni model in pecite 30–35 minut.

Medtem ko se torta peče, pripravite čokoladno glazuro. Mleko rahlo zavrite in dodajte zdrobljeno čokolado in javorjev sirup ter mešajte z vilicami. Posodo odstranite iz štedilnika in mešajte toliko časa, da se čokolada popolnoma raztali. Pustite približno 15 minut, da se ohladi. Čokoladno glazuro polijte po ohlajeni torti.

Preglej ostale recepte