Ješprenj (ali drugo žito) z zelenjavo

Kategorija: glavna jed SOS recept
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Katjuša

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 200 g ječmena, ajdove kaše, prosene kaše ali kakšnega drugega žita
  • 1 manjši por
  • 1 večji korenček
  • 100 g rezanih šampinjonov iz slanice ali drugih obarjenih in narezanih gob
  • 2 jedilni žlici soli*
  • 1 jedilna žlica mletega česna
  • 1 jedilna žlica mlete sladke paprike ali 2 žlici paradižnikove mezge
  • 3 jedilne žlice olja*

Priprava

Ječmen ali drugo žito za nekaj ur namočimo v vročo vodo.

Nato operemo por in ga narežemo na koleščke.

Segrejemo olje in približno 1 minuto med mešanjem pražimo por. Odstranimo ga z ognja.

Nato damo v posodo odcejen ječmen (ali drugo žito), na rezine narezano korenje, sol, česen in papriko ali mezgo, zalijemo z vodo in kuhamo cca. 20 minut.

Po 20 minutah dodamo gobe in pražen por in kuhamo še cca. 5 minut. Dosolimo, če ni dovolj slano, počakamo, da povre voda in ponudimo.

* Če želite pripraviti jed z nizko vsebnostjo soli, olja in sladkorja, soli ne dodajte, namesto olja za praženje pa uporabite vodo in/ali malo sojine omake.

Vir: Brošura Nasveti in preprosti recepti za pripravo veganskih jedi v restavracijah in na potovanjih (povezava)

Preglej ostale recepte