Presna pomarančno-čokoladna torta

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 60 minut
Avtor: Mateja

Sestavine

Sestavine za tortno osnovo:

  • 200 g mandljev
  • 100 g datljev (po potrebi več)
  • 30 g presnega kakava (ali navaden grenek kakav)

Sestavine za nadev:

  • 500 g indijskih oreščkov (namočeni za 2 uri)
  • 2 dcl deviškega kokosovega olja
  • 1 dcl agavinega sirupa (manj ali več, odvisno od tega, kako sladko torto želite)
  • 60 g presnega kakava (ali navadnega grenkega kakava)
  • 2 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 1 jedilna žlica naribanih pomarančnih lupin (v primeru, da nimate bio pridelanih pomaranč, to sestavino preskočite)
  • 1/4 jedilne žlice brezalkoholnega pomarančnega ekstrakta
  • 1 ščepec morske ali himalajske soli

Priprava

Postopek – priprava osnove:
V multipraktiku zmešajte mandlje, dateljne in kakav ter mešajte tako dolgo, da se masa sprime in postane lepljiva. V primeru, da se ne, dodajte še nekaj dateljnov.

Model za pito s premerom cca. 20–25 cm namažite s kokosovim oljem.

Maso oblikujte v kroglo in jo položite na sredino modela, nato pa jo razporedite in dobro pritisnite na dno pekača, da ustvarite kompaktno osnovo.

Postopek – priprava nadeva:
Vse sestavine za nadev dajte v blender in mešajte, dokler ne postane zmes bogata in kremasta. Po potrebi zmes večkrat premešajte z žlico, da dobite enakomerno, gladko maso. Nadev vlijte v model za pito, pokrijte z aluminijasto folijo in postavite v zamrzovalnik za najmanj 8 ur (najbolje čez noč).

Preden torto postrežete, naj se odtaja vsaj eno uro, potem pa naj počiva še približno eno uro v hladilniku. Torto okrasite z naribanimi mandlji, koščki pomaranče ali drugo dekoracijo (po želji). Narežite na kose in postrezite.

Opomba: Zaradi kokosovega olja, ki ga torta vsebuje, se bo v primeru, da boste torto pustili na vročini, stopila.

Preglej ostale recepte