Lečine kroglice v paradižnikovi omaki (veganski čufti)

Kategorija: glavna jed omaka
Predviden čas priprave: 30 minut
Avtor: Edita Čelofiga

Sestavine

Za 3-4 osebe:

Lečine kroglice

  • 300 g kuhane gorske leče 
  • 200 g gob (šampinjoni, jurčki…)
  • 100 g dimljenega tofuja
  • 2 žlici mletih ovsenih kosmičev
  • 1 čebula 
  • 2 stroka česna
  • 2-4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička sojine omake
  • 1 zvrhana žlica mletega lanenega semena
  • zelišča po okusu (mediteranska zelišča, peteršilj, lahko tudi meta)
  • sol in poper po okusu

Paradižnikova omaka

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 400 g koščkov paradižnika iz pločevinke
  • 100 ml paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke origana
  • nekaj listov sveže bazilike
  • sol po okusu

Priprava

Laneno seme namočimo v nekaj žlicah vode. Narezano čebulo, česen in gobe prepražimo na oljčnem olju. Dodamo kuhano lečo, nadrobljen tofu in začimbe, premešamo in odstavimo. Dodamo ovsene kosmiče in namočeno laneno seme. Zblendamo s paličnim mešalnikom, vendar ne preveč. Maso postavimo za 20 min v hladilnik.

Pečico segrejemo na 200°C. Z rokami oblikujemo majhne cmočke in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih 20 min, dokler ne porjavijo.

Med peko pripravimo omako. Narezano čebulo dobro prepražimo, nato dodamo ostale sestavine in kuhamo 10-15 minut. Proti koncu kuhanja s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko omako.

Poleg lečinih kroglic v omaki postrežemo krompir v poljubni obliki, polento, kuhana žita ali podobno prilogo. Zraven se prileže velika skleda solate.

Preglej ostale recepte