Korenčke in korenine peteršilja ter zelene ostrgamo in narežemo na večje kolute.
Ostalo zelenjavo operemo in nekoliko osušimo – lahko jo položimo na čiste kuhinjske krpe ter osušimo na zraku ali pa kapljice vode nežno vpijemo s krpo.
Por in zelenje narežemo, pri zelenju to najlažje storimo kar s škarjami.
Nato vso zelenjavo drobno sesekljamo v sekljalniku. Dobimo mokro zmes in tako je pravilno, saj vsebujejo korenček in koreninice veliko vlage. Zmes damo v večjo posodo in vse dobro premešamo z rokavicami. Dodamo sol in vse še enkrat dobro premešamo.
Nekaj zmesi lahko posušimo v sušilniku za sadje. Tako bomo imeli na voljo še suho vegeto.
Napolnimo čiste kozarce in jih dobro zapremo.
*Pomembno je, da dodamo zmesi dovolj soli, saj je to edini konzervans in je od tega odvisno, kako dolgo se bo vegeta obdržala. Če damo približno 1 kg soli na 3 kg zmesi, se bo vegeta obdržala celo sezono, pa tudi v začetku naslednje bo še uporabna – seveda jo moramo shraniti v hladno klet ali hladilnik.
*Suha vegeta se obdrži še dlje časa in je bolj kot mokra primerna za nekatere jedi – npr. krompir in zelenjavo iz pečice, kjer se suha vegeta lažje enakomerno razporedi. Mokro vegeto uporabimo v jedeh, kjer se lažje vmeša.
*Korenine zelene in peteršilja lahko tudi izpustimo in uporabimo samo zelenje.
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogu, facebooku in instagramu.