Domača vegeta

Kategorija: omaka
Predviden čas priprave: 15 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

  • peteršilj (zelenje in korenina)
  • zelena (zelenje in korenina)
  • por
  • luštrek (manj kot ostalega - samo šopek)
  • korenček
  • morska in gorska sol (1 kg na 3 kg sesekljane zelenjave)

Priprava

Korenčke in korenine peteršilja ter zelene ostrgamo in narežemo na večje kolute.

Ostalo zelenjavo operemo in nekoliko osušimo – lahko jo položimo na čiste kuhinjske krpe ter osušimo na zraku ali pa kapljice vode nežno vpijemo s krpo.

Por in zelenje narežemo, pri zelenju to najlažje storimo kar s škarjami.

Nato vso zelenjavo drobno sesekljamo v sekljalniku. Dobimo mokro zmes in tako je pravilno, saj vsebujejo korenček in koreninice veliko vlage. Zmes damo v večjo posodo in vse dobro premešamo z rokavicami. Dodamo sol in vse še enkrat dobro premešamo.

Nekaj zmesi lahko posušimo v sušilniku za sadje. Tako bomo imeli na voljo še suho vegeto.

Napolnimo čiste kozarce in jih dobro zapremo.

*Pomembno je, da dodamo zmesi dovolj soli, saj je to edini konzervans in je od tega odvisno, kako dolgo se bo vegeta obdržala. Če damo približno 1 kg soli na 3 kg zmesi, se bo vegeta obdržala celo sezono, pa tudi v začetku naslednje bo še uporabna – seveda jo moramo shraniti v hladno klet ali hladilnik.

*Suha vegeta se obdrži še dlje časa in je bolj kot mokra primerna za nekatere jedi – npr. krompir in zelenjavo iz pečice, kjer se suha vegeta lažje enakomerno razporedi. Mokro vegeto uporabimo v jedeh, kjer se lažje vmeša.

*Korenine zelene in peteršilja lahko tudi izpustimo in uporabimo samo zelenje.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte