Zelenjavna rižota

Kategorija: glavna jed predjed priloga
Predviden čas priprave: 35 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 1 čebula
  • 2 žlici olja
  • 2 korenčka
  • 3 paprike različnih barv (ali pa enake barve)
  • 1 bučka*
  • 2 žlički domače vegete
  • 1 žlička soli
  • 2 ščepca popra
  • 1 skodelica riža (250 ml)
  • 3 žlice graha
  • 1 vejica peteršilja
  • 0,5 limone

*uporabimo lahko ogromno različne zelenjave. Uporabimo, kar imamo doma in kar je v sezoni. Dodamo lahko tudi stročnice in gobe. 

Priprava

Bučki odrežemo oba konca, jo dobro operemo (če ni domača ali bio, jo olupimo) in narežemo na kocke.

Dobro operemo paprike, jim odstranimo pecelj in jih narežemo na podobne kocke kot bučko. Olupimo in narežemo korenček na manjše kocke, saj se ne zmehča tako hitro kot ostala zelenjava.

V večji posodi segrejemo olje in na njem pražimo olupljeno in drobno sesekljano čebulo – toliko, da postekleni. Dodamo vso zelenjavo, vegeto, sol in poper. Pražimo 10 minut na srednje visoki temperaturi oziroma toliko, da se zelenjava skoraj popolnoma zmehča.

Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo zelenjavi, pražimo 1 minuto in zalijemo z vodo – ponavadi je razmerje riž : voda enako 1 : 3 – upoštevamo navodila na embalaži in dodamo še približno 1 dl vode, da bo rižota sočna. Tudi kuhamo po navodilih na embalaži. Zadnjih 5 minut rižoti dodamo še grah.

Ko je rižota kuhana, čez potrosimo opran in narezan peteršilj. Limono operemo in narežemo na rezine, ki jih ponudimo poleg rižote.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte