Zelenjavni indijski kari

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za 3 osebe:

  • 1 žlička rastlinskega olja
  • pol čebule
  • 1 strok česna
  • 1 in pol žličke curryja (mešanice začimb)
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička rdeče sladke mlete paprike
  • 1 žlička zdrobljenih koriandrovih semen
  • 3 ščepce kurkume
  • 3 ščepce popra
  • 1 jalapeno čili (ali drug manj pekoč)
  • pol fresno čilija (ali drug pekoč)
  • 1 korenček
  • 1 rumena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 krompirja
  • pest cvetače
  • pest maslene buče
  • 5 žlic rdeče leče
  • 1 paradižnik
  • 6 dcl vode
  • pol konzerve kokosovega mleka (=200 ml)
  • 3 žličke soli
  • velika pest svežega peteršilja
  • 1 limona
  • nekaj žlic čvrstega rastlinskega jogurta (po želji)

Priprava

V terilniku ali na deski zdrobimo koriandrova semena. Če nas ne moti, lahko pustimo cela.

Olupimo korenček, krompir in bučo ter vse narežemo na manjše kose. Cvetačo narežemo na manjše cvetove in jih operemo. Narežemo še oprano papriko in paradižnik, vse na manjše kocke. Opran fresno čili prerežemo po dolžini in z nožem previdno postrgamo semena ter jih zavržemo. Še posebej pazimo, da se jih ne dotikamo z roko, če je čili zelo pekoč. Semena lahko tudi dodamo v kari, če čili ni zelo močan ali pa smo vajeni pekoče hrane. Nasesekljamo pol čilija.

Drobno nasesekljamo čebulo in česen.

V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in popražimo, da postekleni. Dodamo česen, toliko, da zadiši. Na vrsti so vse začimbe in nasesekljan čili. Pražimo največ minuto.

V ponev damo vso zelenjavo in opran cel jalapeno čili, pražimo kakšno minuto, zalijemo z vodo in kokosovim mlekom. Dodamo lečo, ki je hitro kuhana, v kakšnih 15 do 20 minutah, drugače jo izpustimo ali predhodno skuhamo. Solimo, dodamo paradižnik in kuhamo, dokler ni vsa zelenjava mehka. Po potrebi dosolimo.

Tik preden serviramo, pokapljamo kari z limono in potresemo z opranim in narezanim peteršiljem. Poleg ponudimo rezine limone in čvrsti jogurt za ohladitev, ki bo zagotovo prijala. Poleg karija pripravimo riž na svoj najljubši način ali pa popečene kruhke. Lahko pripravimo čapatije - indijske kruhke.

*V kari lahko damo ogromno različne zelenjave, npr. brokoli, stročji fižol, grah, bučke. Recept naj bo zgolj vodilo, uporabimo pa zelenjavo, ki jo imamo doma, ki je sezonska, ki jo imamo najraje. Veliko možnosti imamo, dobro je misliti tudi na to, da bo kari lepo pisan.

*Namesto leče lahko uporabimo čičeriko, sojo ali kvinojo ali ne vem kaj še vse.

*Kari lahko postrosimo s kakšnimi oreški, semeni ali pa narezanim čilijem.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte