Bananin kruh

Kategorija: sladica zajtrk
Predviden čas priprave: 1h 40 minut
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za približno 8 rezin:

  • 100 g rozin
  • 200 g moke
  • 1 in pol žličke mletega cimeta
  • 2 žlički pecilnega praška
  • pol žličke sode bikarbone
  • 120 ml sončničnega olja
  • 150 g regratovega medu
  • 2 žlici lanenih semen in 6 žlic vode
  • 2 banani
  • 50 g orehov ali indijskih oreškov
  • majhen košček rastlinskega masla in žlica moke za pekač

Priprava

Pečico segrejemo na 150 stopinj. 

Rozine damo v manjšo posodo, prelijemo z vodo in jih damo na ogenj. Ko voda zavre, jih odstavimo in pustimo v vroči vodi za kasneje.

V večji posodi zmešamo suhe sestavine: presejano moko, cimet, pecilni prašek in sodo bikarbono.

Zmešamo zmleta lanena semena z vodo in pustimo stati 10 minut, da dobimo gosto zmes. V drugi posodi zmešamo mokre sestavine: olje, med in lanena semena, da dobimo enotno tekočino. Z vilico zmečkamo banani, lahko jih zmiksamo v blenderju in jih dodamo tekočini.

Mokre sestavine dodamo suhim in dobro premešamo. Odcedimo rozine in jih dodamo masi. Narežemo orehe na manjše kose, jih dodamo masi, nekaj jih pustimo za kasneje.

Maso vlijemo v pekač za kruh, ki smo ga prej namastili z maslom in rahlo potrosili z moko, po vrhu mase potrosimo preostale orehe in damo v pečico.

Pečemo 1 uro in 15 minut oziroma toliko časa, da če zapičimo zobotrebec v kruh, pride ven suh in čist.

Kruh pustimo v pekaču še 10 minut, potem ga zvrnemo ven in ohladimo. Postrežemo skupaj z našim najljubšim čajem. 

*Če bo bananin kruh slučajno nekako uspel postati star in suh, ga lahko damo v toplo pečico za nekaj minut in spet bo skoraj svež.

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte