Za 2 osebi:
Por prerežemo po dolžini in ga dobro umijemo, saj se med sloji rada skriva zemlja, ter ga narežemo na tanke trakce. Nasesekljamo še čebulo in jo s porom vred pražimo približno 20 minut na srednji temperaturi na žlici segretega olja v ponvi. Dodamo še olupljen in zmečkan strok česna. Zmečkamo ga lahko kar z dlanjo ali s široko stranjo noža. Vmes večkrat premešamo, po potrebi zalijemo z malo vode ali zmanjšamo temperaturo, da se por in čebula ne prižgeta. Malo pa naj porjavita, saj bo tako okus še izrazitejši.
Por in čebulo zalijemo z jušno osnovo. Po želji solimo in popramo, ampak moramo misliti na to, da je slana že kocka oziroma jušna osnova. Kuhamo 10 minut. Odstranimo česen in serviramo juhico.
K porovi juhici lahko ponudimo kruhke s česnom, sirom ali kakšnimi drugimi začimbami, ki jih popečemo v pečici do hrustljavega.
Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogu, facebooku in instagramu.