Krompir z blitvo in sladkim rdečim zeljem ter zeljno solato coleslaw

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 60 minut
Avtor: Iris

Sestavine

Za 2 osebi:

za blitvo s krompirjem in dušeno rdeče zelje:

 

  • 4 večji krompirji
  • 200 gramov sveže blitve
  • 1/2 glave rdečega zelja
  • 2 jedilni žlici rastlinskega olja ali kokosovega masla
  • 1 čebula
  • 1 čajna žlička nerafiniranega sladkorja
  • 4 dcl zelenjavne juhe
  • 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
  • 1 jabolko
  • sol in poper
  • svež sesekljan peteršilj

za zeljno solato coleslaw:

  • 1/2 manjše glave zelja
  • 4 korenčki
  • 2 mladi čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 jedilni žlici veganske majoneze (brez jajc)
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • sol in poper
  • sladka paprika v prahu
  • svež sesekljan peteršilj

Priprava

Priprava blitve s krompirjem in dušenega rdečega zelja:

Krompir olupimo, operemo in narežemo na večje kose. V slani vodi ga kuhamo približno 15 minut, nato pa dodamo blitvo, ki smo jo podobno kot krompir predhodno očistili in oprali. Skupaj kuhamo še dodatnih 10 minut, nato pa odstavimo z ognja.

Čebulo sesekljamo in jo na rastlinskem olju nekaj minut pražimo, da postekleni. Rdeče zelje operemo in narežemo na tanke trakove ter dodamo v lonec, kjer se praži čebula. Dodobra premešamo, nato pa dodamo sladkor, jabolčni kis, sol in poper ter prilijemo zelenjavno juho.

Pokrijemo in kuhamo približno 30 minut, nato pa dodamo naribano jabolko in dušimo še 10 minut. Vmes premešamo. Jed je sedaj gotova in jo lahko serviramo kot prilogo krompirju z blitvo.

Priprava solate:

Zelje očistimo in operemo ter ga narežemo na tanke rezine. Korenček očistimo in naribamo.

Narezano zelje in nariban korenček prestavimo v večjo skledo, dodamo sesekljano čebulo ter česen, gorčico, majonezo, žlico limoninega soka, začinimo s soljo, poprom, sladko papriko in posujemo s sesekljanim svežim peteršiljem. Dobro premešamo in postrežemo. Dober tek!

 

Preglej ostale recepte