Flancati

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 1 ura
Avtor: Špela Kastelic

Sestavine

Za 10-12 flancatov:

  • 120 g pirine moke (ali katere druge)
  • pest moke za razvaljanje
  • 100 ml toplega ovsenega napitka
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1/2 žličke limonine lupinice
  • 1/2 žličke kurkume v prahu
  • 1 žlica olja
  • sol
  • 1 žlička kokosovega sladkorja (lahko tudi več)
  • cca. 0,5 l olja za peko (jaz sem uporabila repičnega
  • po želji rum
  • po želji sladkor v prahu – za posipanje

Priprava

Najprej zmešamo suhe sestavine. Dodamo topel ovsen napitek, olivno olje ter vse skupaj zmešamo z žlico. Testo postavimo za pol ure na toplo, da vzhaja (jaz sem ga dala v ogreto pečico). Testo je po pol ure lepo vzhajalo.

Preden začnemo valjati testo, nalijemo v posodo olje, da se segreje. Na silikonsko podlago posujemo malo moke in testo razvaljamo na približno 20×20 centimetrov. Iz njega izrežemo 7×5 centimetrov dolge kvadratke. Na vsak kvadratek naredimo 2 zarezi.

Veganske flancate nato ocvremo v olju. Na vsaki strani morajo biti lepo rjavo zapečeni oz. jaz sem jih pustila na eni strani 2- 3 minute ter jih obrnila in jih pekla še na drugi strani 2 minuti. S penovko jim jemljemo ven in jih položimo v posodo, v katero že prej položimo par papirnatih brisač zato, da ne bodo flancati tako mastni oziroma, da se odcedijo olja. Veganske flancate lahko posujete tudi s sladkorjem v prahu.
 
*Ko sem delala flancate prvič, so bili malo večji in zato bolj mehki. Ti flancati pa bolj hrustajo, ker so tanjši. Tako da, če želite bolj mehke veganske flancate, naj bo testo bolj debelo, če pa želite da so flancati bolj hrustljavi, naj bo testo tanjše.

Preglej ostale recepte