Volna

ovca.jpgNekateri ljudje živijo v prepričanju, da se morajo ovce vsako leto ostriči, ker jim v naravi dlake v vsakem primeru odpadejo. Takšno prepričanje nas je pripeljalo do zmotnega sklepa, da je povsem normalno vzrejati ovce, ki jih nato izkoriščamo za volno, saj bi jim volna v vsakem primeru odpadla. V resnici ovce v naravi s tem nimajo nobenih problemov, zato je kakršnakoli pomoč človeka pri tem povsem nepotrebna. 

Glavni problem volnene industrije predstavljajo posebne vrste ovc (Merino), ki so jih s križanjem vzredili izključno za potrebe volnene industrije. Njihova koža je bolj nagubana, kar pomeni, da je volna gostejša, kot po navadi. Take ovce imajo predebelo volno, kar jim v toplih dneh škodi. Zaradi tega postanejo ovce žrtve zajedavcev, kar pa rejci rešujejo na poseben in krut način, saj ovcam brez anestezije odrežejo tiste dele kože, kjer se nahajajo zajedavci. To se pogosto dogaja na vlažnih delih pri repu, zato je večina ovc pri repu obrezanih. Če se to ne naredi pred pojavom zajedavcev lahko zajedavci razžrejo ovčjo kožo pri čemer živali zelo trpijo. To se lahko dogaja samo pri tej posebni vrsti ovc. 

Drugi pojav krutosti povezan z ovcami je izvajanje kastracije samcev starih med 2 do 8 tednov, kar poteka brez kakršnekoli anestezije pri čemer živali zelo trpijo. Poseben problem predstavlja tudi sam način striženja ovc, ki je pogostokrat nasilen in trpeč za živali. Delavci, ki strižejo ovce niso plačani po številu ur, temveč po količini volne, ki jo pridobijo. Zato so zaradi tega pri delu zelo hitri in nemalokrat grobi, zaradi česar se mnoge živali med striženjem poškodujejo. Poleg tega se za volno ne čaka predolgo torej do konca zimske sezone, ker bi se po tem kvaliteta volne poslabšala, zato jih vedno ostrižejo pred koncem zimske sezone, kar mnoge ovce izpostavi nizkim temperaturam in mrazu. Veliko ovc zaradi tega tudi umre. Končni problem predstavlja usoda teh nesrečnih ovc. Ko ovce odslužijo svoj namen jih nemudoma napotijo v klavnice, saj je v mnogih kulturah še danes ovčje meso zelo priljubljeno S podpiranjem volnene industrije človek ne podpira samo striženje ovc, kot si je marsikdo nedolžno predstavljal, temveč podpira tudi mučenje, trpinčenje in na koncu zakol živali.

Viri

 

  1. http://www.veganpeace.com/animal_cruelty/wool.htm