Usnje

Proizvodnja usnjenih izdelkov ima podoben koncept kot mlečna industrija in sicer, da gre za stranski produkt mesne industrije. Pogosto se predvideva, da je usnje samo stranski produkt mesa in da nakup in nošenje usnja ne prispevata k tej industriji. To je pravzaprav napačna predpostavka, saj usnje doprinaša k dobičkonosnosti mesne industrije in vzreje živali, veliko usnja, prodanega po vsem svetu, pa prihaja od živali, ubitih v prvi vrsti zaradi njihove kože.

Za razliko od nekaterih živalskih sestavin, lahko usnje navadno hitro opazimo. Najdemo ga pri oblačilih, čevljih, pasovih, rokavicah, torbicah in drugih dodatkih ter v nakitu. Nepričakovano se lahko pojavijo tudi na določenih neusnjenih izdelkih, npr. usnjene zaponke na platneni torbi, ali pa na usnjeni oznaki na kavbojkah. Usnje je prav tako pogosto uporabljeno za oblazinjeno pohištvo (kavči, stoli, ležalniki, avtomobilski sedeži).

Večina usnja se pridobi iz kravjih kož. Usnje se pridobiva tudi iz drugih živali; prašiči, koze, ovce in jagnjeta, mačke in psi, jeleni, losi, bivoli, voli, konji, kenguruji, kače, kuščarji, aligatorji, sloni, noji, ribe, morski psi, in celo morski skati so vsi med žrtvami v usnjarski industriji. Izdelki, ki izhajajo iz njihovih smrti se običajno uporabljajo kot oblačila in marsikateri izmed njih so oglaševani kot "eksotični" materiali.

Krave, ubite zaradi svojih kož v usnjarski industriji, so izpostavljene neznosnim bolečinam; rezanju, opeklinam tretje stopnje, odstranjevanje repa in rogov – vse to brez protibolečinskih sredstev. V klavnicah so pogosto razkosane in odrte medtem ko so še žive.

Prašiči, ubiti zaradi svojih kož, svoja življenja preživljajo prenatrpani v umazanih celicah in večina od njih nikoli ne vidi dnevne svetlobe. Testise jim izrežejo iz mod, odrežejo repke, zobe jih prepolovijo, pohabijo ušesa – vse to brez protibolečinskih sredstev. Mnogo prašičev je živih poparjenih v cisternah z vrelo vodo, zato da so njihove kože mehkejše in brez dlak.

kenguru.jpgMilijone kengurujev je ustreljenih vsako leto v Avstraliji prav zaradi njihovih kož. Po predlogu avstralske vlade je potrebno osirotele mlade ter ranjene odrasle kenguruje ubiti z obglavljenjem ali s strelom v glavo z namenom »uničenja možganov«. Ko lovci ubijejo mati kengurujko z mladičem v vreči, mladička preprosto potegnejo iz vreče materinega mrtvega telesa in ga pohodijo do smrti ali pa pustijo umreti v bolečinah.

Kljub svoji razširjenosti, je usnje enostavno zamenjati z bodisi naravnimi bodisi sintetičnimi alternativami, kot so npr. bombaž, konoplja, guma, akrilna vlakna, umetno usnje.

In kaj bi naj novi vegani storili z usnjenimi predmeti, ki jih že imajo doma? Marsikdo trdno verjame, da je edini primeren ukrep za te predmete spodoben pokop. Nenazadnje gre za dele telesa nekdaj živih bitij.

Viri

  1. www.gentleworld.org/whats-wrong-with-leather/
  2. www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/animals-used-for-leather.aspx