O mleku

Mleko škoduje zdravju

zlom.jpgVse več raziskav kaže na škodljivost kravjega mleka. Večina ljudi je odrasla v prepričanju o zdravem mleku. Nedavne raziskave ve manj podpirajo tako mišljenje in celo opozarjajo, da mleko lahko ljudem celo škoduje. Danes sicer še marsikdo pomahuje z roko, češ da raziskave pretiravajo. Včasih so zdravniki pljunili na rano, ker je bilo sprejeto prepričanje, da slina pospešuje postopke celjenja. Danes bi to bilo nezaslišano. Po mnenju organizacije No to milk se bo podobno zgodilo z odnosom do mleka.

Vsesplošno sprejeto prepričanje, da je mleko odličen vir kalcija so postavile na glavo raziskave, ki ugotavljajo prav obratno. Obstajajo povezave med količino mleka, ki ga določena država konzumira leto in količino obolenj kosti, ki jih taista država beleži na letni ravni. Države z najmanjšim vnosom mleka imajo tudi najnižjo raven količine obolelih za osteoporozo – med njimi je tudi Kitajska. 

Mleko jemlje kalcij iz kosti

Mleko znižuje raven pH. To je stanje, ki ga telo mora popraviti. Odličen nevtralizator je kalcij, ki ga telo črpa iz kosti. Kalcij, ki ga potrebujemo za čvrste kosti, v resnici porabljamo za nevtraliziranje znižane pH vrednosti, ki jo povzroča uživanje mleka.

Druga plat industrializacije

Del industrializacije prehrambene industrije se kaže tudi na kakovosti mleka. V mleku so našli rastne hormone in antibiotike, ker z njimi na farmah hranijo krave mlekarice. Rastni hormon rBGH se v želji po večjem zaslužku dodaja k prehrani krav mlekaric zato, ker povečuje količino proizvedenega mleka. Prav ta hormon v človeškem telesu povzroča povečanje nivoja hormona IG-1. Tako stanje krvne slike znanstveniki povezujejo z rastjo rakavih celic. 

Kakšne so alternative?

Namesto kravjega mleka je bolje uživati rastlinske alternative. Raziskava, ki je ugotavljala povezavo med uživanjem kravjega mleka in osteoporozo, je ugotovila, da so rastlinski viri kalcija veliko boljši za človeka. Telo namreč kalcij veliko lažje absorbira iz rastlinske hrane.

Poleg zelene in listnate zelenjave lahko ljubitelji mleka in mlečnih izdelkov kupijo tudi rastlinsko mleko. Na Slovenskih policah je na voljo lešnikovo, kokosovo, mandljevo, sojino, riževo, ovseno in kamutovo mleko. Obstaja tudi riževa in sojina smetana za kuhanje, najdemo pa tudi sojine jogurte. V Sloveniji imamo tudi odlično ponudbo alternativnih sirov – poleg vseh vrst tofuja lahko kupimo tudi sir, ki se stopi na pici ali lazanji.