Osem veganskih umetnikov

novica_dana ellyn.jpg
(Foto: Dana Ellyn)

Te neverjetne slike imajo moč, da v gledalcu izzovejo veliko čustev in jih spodbudijo k razmišljanju, kako v vsakdanjem življenju izkoriščamo živali. Predstavljamo vam le nekaj veganskih umetnikov.

1. Dana Ellyn 

Z močnim glasom in presenetljivim talentom je veganska umetnica Dana Ellyn s svojo umetnostjo z živalskimi temami v središču pozornosti.

Umetnica iz Washingtona zastavlja v svojih slikah vprašanje: »Zakaj imamo radi ene živali, druge pa jemo?«

Slikarka se ukvarja s temami, o katerih se pri večerji ne bi smeli pogovarjati: vera, politika, ločitev, življenje brez otrok. Leta 2002 je postala slikarka s polnim delovnim časom, saj se je odločila zapustiti svojo korporativno službo in slikati, da bi bili ‘ljudje srečni’.

2. Ruby Roth 

Vodilna svetovna avtorica in ilustratorka veganskih in vegetarijanskih knjig za otroke Ruby Roth je pred tem poučevala umetnost v osnovni šoli. Njeni učenci so jo navdihnili, da je leta 2009 napisala ,Zato ne jemo živali', kar je med otroškimi knjigami prva knjiga s tovrstno tematiko.

Njen cilj je ustvariti knjige z besedami in slikami, ki podajajo njeno sporočilo, da pomaga otrokom razmišljati kritično in postavljati vprašanja, pri tem pa prikazati moč različnih oblik umetnosti.
Naslov njene najnovejše knjige je ‘The Help Yourself Cookbook for Kids’. Knjiga predstavi zdrave navade otrok že od majhnih nog.

novica_ruby-roth.jpg



3. Andrew Tilsley


Veganski umetnik Andrew Tilsley je znan po svoji obsedenosti z živalmi, zaradi česar je postal biolog, kasneje pa še slikar in fotograf divjih živali.
Od rojstva vegetarijanec in zdaj vegan, rojen v Yorkshiru, je vedno videl živali kot "čuteča, avtonomna bitja - nekaj, kar je enako meni, ampak zanimivo drugače." Ustvarja izredno zapletene risbe živali in slike, ki prikazujejo testiranje na živalih ali pa neracionalno žrtje mesa. Navdih vleče iz svoje jeze.
Pravi: »Zame ni nobene neskladnosti pri tem, da si biolog in zagovornik pravic živali. Pravzaprav bi lahko trdil, če se v biologiji raziskuje popolno in pravilno, potem bi moralo zagovorništvo pravic živali temu avtomatsko slediti.«

novica_andrew-tilsey.jpg
(Kje pa ti dobiš beljakovine?)

4. Vegan Sidekick


Rich, človek, ki ustvarja stripe Vegan Sidekick, je znan po svojem briljantnem in sarkastičnem delu, ki ga objavlja na svojem Instagramu. Ima že več kot 130.000 sledilcev.
35-letni umetnik iz Velike Britanije je leta 2013 začel risati stripe kot način zagovarjanja nenasilja in sočutnega življenja.
»Na tem planetu nas je sedem milijard, zato v primeru, da neka oseba trdno sedi na svojih ušesih, najdi nekoga, ki ne.« pravi Rich o aktivizmu.
Umetnik pristopa k aktivizmu s humorjem, ki prikazuje številne tradicionalne argumente mesojedcev proti veganizmu ter jih izpostavlja kot hinavske in nelogične. Rich je prav tako zbral svoje stripe v več knjigah, ki se jih najde tukaj

novica_vegansidekick.jpg
(Nehajte, to je grozno!; Na kateri razdalji vam neha biti mar?)


5. Jo-Anne McArthur 


Jo-Anne McArthur uporablja kot kritično orodje za njen aktivizem fotografijo, ki prikazuje trpljenje živali, hkrati pa praznuje vesele trenutke reševanja živali.
»Združujem svoie strasti, fotografijo in svojo zaskrbljenost za živali, da pomagam narediti svet boljši za naše nečloveške sorodnike. Izpostavljanje resnice je edino upanje za živali.« pravi kanadska umetnica.
McArthur, nagrajena fotoreporterka, avtorica in vzgojiteljica, že več kot desetletje dokumentira stanje živali na vseh sedmih kontinentih. Njeno delo je koristilo že več kot sto živalskim organizacijam.

novica_jo-ann-mcarthur.png

 

6. Melinda Hegedus


Še ena veganska umetnica, ki se s humorjem približuje veganstvu, je madžarska ilustratorka Melinda Hegedus, ki svojo spletno platformo uporablja za kampanjo za živali.
Njene sarkastične umetnine pogosto spremljajo pripombe glede živinoreje, ki opozarjajo na nesmiselnost hranjenja z mesom in pitja mleka druge živali.
Hegedus ustvarja umetnost, ki navdihne druge, da "naredijo povezavo": »Te veganske tematske ilustracije so v bistvu manifestacije vseh misli, ki se mi vsak dan podijo po glavi, ko naletim na ljudi, ki jejo druga čuteča bitja.«

novica_melinda_hegedus-2.jpeg
(Me boš pustil živeti, če bom lajala namesto mukala?)


7. Dan Piraro


Poznan po svojih slikah Bizarro, ki so objavljene v več kot 360 časopisih, Dan Piraro podaja efektivno kritiko socialne družbe z nadrealističnimi podobami.
Slikar, ilustrator in risar Piraro je leta 2009 prejel več nagrad za svoje delo.

»Sem vegan in aktivist za pravice živali. Če bi mi kdo pred petimi leti povedal, da bom danes stal tukaj in vam govoril, da sem vegan in aktivist za pravice živali, bi se mu smejal v obraz. In potem bi ga polil z omako ter pojedel.« se šali.

Z vključevanjem veganstva in s tem živalske krutosti v svoje zelo podrobno umetniško delo Piraro zdaj obrača svoje delo stran od striparskih risb k slikanju. Želi se namreč uveljaviti kot visok umetnik.

novica_bizarro.gif
(Naročil sem kos krvavih mišic, kit, kosti in žil - notri pa sem dobil muho!)


8. Twyla Francois


Twyla Francois je že več kot desetletje raziskovalka okrutnosti, ki se dogajajo v živalski industriji. Njeno delo je bilo v središču številnih dokumentarnih filmov in je vodilo do zaprtja obratov, obsodb za mučenje živali in reform živalskih zakonov.

»Vse moje delo - preiskovalno in umetniško - poskuša spremeniti naša osnovna prepričanja o rejnih živalih in spodbuditi občutek sočutja do vseh živali.« pravi Francois.

Skozi svojo umetnost je odprla srca in misli mnogih, ki so spoznali, kakšno moč ima izbira njihove hrane pri ustvarjanju bolj prijaznega sveta.

novica_Twyla-Francois.jpg

 

Vir: plantbasednews.org
Datum objave: 16.4.2018
Pripravila: M. Anžin