Veganski »Strongman« na Vegafestu 2017!

Deftigman Oscura 4.jpg

 

Letos se bomo na Vegafestu družili z veganskim strongmanom, Patrikom Baboumianom.

Patrik, imenovan tudi Armenski viking, ima pri svojih 117 kg bicepse s premerom 50 cm ter lahko »bench-a« 215 kg, »squat-a« 310 kg in »deadlift-a« 360 kg.

Patrik se je leta 1979 rodil armenskim staršem v Iranu. Ko je bil star 7 let, so se zaradi iranske revolucije preselili v Nemčijo, kjer se je pri devetih letih začel zanimati za dvigovanje uteži. Ukvarjal se je z bodybuildingom ter powerliftingom in postal tudi nemški mladinski prvak v bodybuildingu.

 

Timo_Stammberg.jpg

 

Leta 2005 je iz etičnih razlogov postal vegetarijanec. Proti lastnim pričakovanjem so se mu dosežki in rezultati izboljšali. Vegan je postal leta 2011. Pravi, da se nikoli ni počutil bolje kot zdaj, ko je vegan, in tudi njegovi dosežki kažejo na to. V zadnjih petih letih je postavil 4 svetovne rekorde v več disciplinah, osvojil naziv »najmočnejši mož v Nemčiji« in dosegel več zmag na evropskem powerlifting prvenstvu.

 

“Strength must build up, not destroy. It should outdo itself, not others who are weaker. Used without responsibility, it causes nothing but harm and death. I can lift the heaviest weights, but I cannot take the responsibility off my shoulders. Because the way we use our strength defines our fate. What traces will I leave on my path into the future? Do we really have to kill in order to live? My true strength lies in not seeing weakness as weakness. My strength needs no victims. My strength is my compassion.” (Patrik Baboumian)

 

(slov.: »Moč mora graditi, ne uničevati. Premagati mora sebe, ne drugih, ki so šibkejši. Če jo uporabimo neodgovorno, ne povzroči ničesar drugega kot škodo in smrt. Dvignem lahko najtežje uteži, vendar s svojih ramen ne morem vreči odgovornosti. Ker način, kako uporabimo svojo moč, definira našo usodo. Kakšno sled bom pustil na svoji poti v prihodnost? Moramo res ubijati, da lahko preživimo? Moja prava moč leži v tem, da ne vidim šibkosti kot šibkost. Moč ne rabi žrtev. Moč je sočutje.«)


Pripravila: Ž. N. in K. S.
Vir: http://www.richroll.com/podcast/patrik-baboumian/
Vira slik: Deftigman Oscura, Timo Stammberg
Datum objave: 31.3.2017