Search
Close this search box.

Veganski filmi


Predstavljamo 15 filmov, ki vam ne bodo le v pomoč pri približevanju veganskega načina življenja neveganom, temveč vam bodo ponudili nova spoznanja in odprli nove vidike razmišljanja. Izbrani filmi govorijo o veganstvu z različnih perspektiv: etične, zdravstvene in okoljevarstvene. Veliko filmov vsebuje osebne pripovedi posameznikov, ki so z veganstvom popolnoma spremenili svoje življenje. Filmi so definitivno vredni ogleda.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Okoljevarstveni dokumentarec, ki razkriva najbolj uničujočo dejavnost, ki dandanes grozi našemu planetu – živinorejo. Živinoreja je vodilni vzrok krčenja gozdov, porabe vode in onesnaževanja. Je glavni dejavnik pri uničevanju deževnega gozda in naravnih habitatov, vzrok za izumrtje različnih živalskih vrst itd. Kljub temu pa vodilne svetovne okoljevarstvene organizacije o njej ne upajo spregovoriti.

Meat the Truth

Še en okoljevarstveni dokumentarec, ki prikazuje, koliko škode v okolju povzroča industrijska živinoreja in kako lahko sprememba naše prehrane prispeva k ohranitvi planeta.

Povezovanje dejstev

Povezovanje dejstev je britanski dokumentarni film, ki vas vabi na potovanje – skupaj s kuharjem, kmetom, članico parlamenta, z atletinjo, dietetičarko in s pesnikom – da bi raziskali poživljajoč način življenja, ki združuje odlično zdravo hrano z reševanjem mnogih globalnih izzivov, ki so danes pred nami. Boste vi povezali dejstva in postali del rešitve? 🙂 S slovenskimi podnapisi je na voljo na YouTube-u.

Forks Over Knives

Dokumentarec razlaga zdravstvene koristi veganske prehrane, ki zmanjšuje tveganje za nastanek različnih bolezni ter lahko celo odpravi in ozdravi kronične bolezni. Strokovnjaki v dokumentarcu priporočajo uživanje polnovredne rastlinske prehrane in izogibanje procesirani hrane ter olju.

Fat, Sick & Nearly Dead

Joe Cross, za 50 kilogramov pretežek Avstralec z avtoimuno boleznijo in kupom zdravil, se v Ameriko poda na osebno misijo, s katero si bo povrnil zdravje z rastlinsko prehrano. Na tej poti s svojim pristopom navdihne mnogo ljudi. Joe je po prvem filmu, ki je postal pravi hit, posnel nadaljevanje, v katerem se osredotoča na to, kako ohraniti zdrav način življenja.

Food Matters

Dokumentarec, ki je osredotočen na prehrano in dejstvo, da slednja igra odločilno vlogo pri poteku današnjih najpogostejših smrtonosnih bolezni, kot so bolezni srca, rak in sladkorna bolezen.

Food, Inc.

Dokumentarec, ki nudi pogled v korporacijsko prehransko industrijo v Združenih državah Amerike. Izpostavlja nehumano in nevzdržno industrijsko proizvodnjo mesa ter neučinkovito izrabo zemljišč za gojenje pridelkov za krmo živali. Proizvedena hrana je nezdrava, način pridelave je okolju škodljiv, ob tem so zlorabljene tako živali kot tudi zaposleni v tovrstni industriji.

Live and Let Live

Film raziskuje razloge za prehod na veganstvo in prikazuje, kako ljudje s tovrstnim načinom življenja dejansko živijo. V filmu so prikazane zgodbe različnih posameznikov, ki so spremenili svoje življenje. Na primer mesar, ki je postal veganski kuhar, industrijski kmetovalec, ki je odprl zatočišče za rejne živali, profesionalni športnik, ki je popolnoma spremenil svojo prehrano in aktivist za pravice živali. Poleg tega dokumentarec prikazuje zgodovino veganstva in etične, okoljske ter zdravstvene razloge za odločitev za veganstvo.

Vegan: Everyday Stories

Dokumentarec prikazuje zgodbe štirih posameznikov, katerim je skupno veganstvo. Pripoveduje osebne zgodbe ultramaratonskega tekača, žene živinorejca, lastnika tovornjaka s prehrano in o 8-letnem dekletu, ki svojo šestčlansko družino prepriča v veganski način življenja. Film prikazuje običajne posameznike in njihove družine, ki sledijo svojim kariernim ciljem, hobijem in strastem ob veganskem načinu življenja.

Earthlings (Zemljani)

Dokumentarec, v katerem pripoveduje znan igralec Joaquin Phoenix, govori o odnosu ljudi do ostalih prebivalcev tega planeta. Prikazuje človeško izkoriščanje živali za hrano, oblačila, zabavo, znanstvene raziskave in kot domače živali. Prikazane so vsakodnevne prakse industrije, ki ji je v interesu le profit in se ne ozira na druge. Film je s slovenskimi podnapisi dostopen na spletni strani zemljani.si.

Vegucated

Film dokumentira pot treh ameriških ljubiteljev mesa in sira, ki so se odločiti zaživeti vegansko, ob prehodu na nov način življenja pa se soočajo z različnimi humornimi izzivi.

Peaceable Kingdom: The Journey Home

Film dokumentira zgodbe ljudi, ki so odrasli v tradicionalnem kmečkem okolju, vendar so odprli oči in spoznali, da njihovo življenje ni v skladu z vrednotami, ki bi jim radi sledili. Postali so vegani in ustanovili zatočišča za živali, ki jih industrijska živinoreja zavrže, ker od njih nima več koristi.

Speciesism: The Movie

Dokumentarec raziskuje koncept in prakse specizma. Govori o tem, kakšno vlogo imajo živali v svetu, ki ga vodi človek.

Blackfish

Dokumentarec, ki govori o divjih živalih v ujetništvu, kjer so prisiljene nastopati in zabavati ljudi. V ospredju je zgodba o orki Tilikum, ki jo je SeaWorld izkoriščal več kot 30 let.

Babe

Film iz 90. let govori o pujsku z imenom Babe. Kmet Hoggett na sejmu dobil pujska, ki osvoji njegovo naklonjenost in namesto božične večerje postane njegov pomočnik na kmetiji.

 

Viri: 

http://www.cowspiracy.com/about/
http://www.chooseveg.com/here-are-8-of-the-most-vegan-movies-on-netflix
http://www.zemljani.si/
http://www.peaceablekingdomfilm.org/pk_story1_english.htm
http://speciesismthemovie.com/
https://www.youtube.com/watch?v=QdOQQ2ooFs0 

 

Pripravila: Patricija (preuredil: Matevž)

Deli stran: