Škotski študenti izbrali veganski jedilnik

Študentski svet Univerze v Stirlingu na Škotskem je izglasoval popoln prehod na veganski jedilnik. Gre za prelomno in prvo odločitev te vrste v Združenem kraljestvu. Odločitev je bila sprejeta v novembru 2022 in predvideva popoln prehod na veganski jedilnik v naslednjih treh letih, pri čemer bo v prehodnem obdobju že do študijskega leta 2023/2024 polovica menija popolnoma brez živil živalskega izvora.

Predlog je vložila kampanja Plant Based Universities, študentsko gibanje, ki ga podpira aktivistična skupina Animal Rebellion. "Najhujše posledice podnebnih sprememb se že poznajo po vsem svetu in industrije, kot so mesna, ribiška in mlečna, so nedvomno del tega," opozarjajo v Plant Based Universities.

Okoljski aktivist, novinar in pisatelj George Monbiot je v svojem komentarju pohvalil študentski svet. "Fantastično je videti novo generacijo, ki prevzema nadzor nad svojo prihodnostjo in na prvo mesto postavlja ljudi, nečloveške živali in planet. Aktivisti kampanje Plant Based Universities na Univerzi v Stirlingu so vodilni pri reševanju podnebne krize in ustvarjanju trajnostnega prehranskega sistema," je dejal v svoji izjavi.

Seveda se z odločitvijo niso strinjali vsi. Med ostrejšimi je bil zagotovo odziv škotskega kmetijskega združenja, ki je odločitev označilo za ''norost'' in izjavilo, da so študentom pristranski mediji ''oprali možgane'', nekateri študenti vegani pa so bili po sprejetju odločitve deležni verbalnih napadov v kampusu.

Imogen Maitland, 21-letna študentka veganka na univerzi je dejala: ''Odpor proti predlogu je bil brez primere, vendar nisem popolnoma šokirana. Ljudje postanejo zelo defenzivni kadar so njihove potrošniške navade neposredno izzvane na kakršen koli način. Vesela sem, da lahko še naprej aktivno izzivam stališča ljudi na najbolj konstruktiven in sočuten način."

Pixabay - StockSnap [ŠKOTSKI ŠTUDENTI IZBRALI VEGANSKI JEDILNIK - Žiga Hančič] 570.jpg

Objavljeno: 27.1.2023

Pripravil: Žiga Hančič

Povzeto po:

https://www.euronews.com/green/2022/11/29/scottish-university-takes-meat-off-the-menu-as-student-union-votes-to-go-100-vegan [Avtorica: Charlotte Elton]

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/vegan-students-receive-mean-notes-28612341 [Avtorice: Sarah Ward, Ross Hunter in Sara Odeen-Isbister]

Slika: Pixabay