Najboljši način za pomoč živalim vas lahko preseneti

novica_krava_na_travi.jpg

Na industrijskih farmah lahko v eno stavbo stisnejo na tisoče živali. Te se ne morejo nikamor premakniti, pogosto trpijo zaradi poškodb in se znašajo druga nad drugo. Dobiček je maksimiziran tako, da žival čim hitreje zraste, kar pogosto povzroča fizične abnormalnosti. Preden dosežejo zrelost, mnogi piščanci ne morejo več niti stati na lastnih nogah.

Uporaba živali za hrano povzroča neverjetno količino trpljenja. Komercialni ribolov in gojenje vsako leto ubijeta na stotine milijard vodnih živali - nekatere ocene kažejo, da ti dve dejavnosti vplivata na več kot 1 trilijon živali. Število za hrano gojenih kopenskih živali je zdaj več kot 70 milijard in se še naprej povečuje. Približno 99 % živali, vzgojenih v ZDA, je iz industrijskih farm in živi v nepredstavljivem trpljenju.

Ko jaz - in verjetno to velja tudi za vas – vidim te številke, čutim, da moram pomagati prav vsaki živali v stiski. Enostaven in mogočen način, ki pomaga živalim, je seveda prehod na veganstvo, kar pomeni, da lahko vsako leto rešimo na stotine živali pred življenjem in smrtjo v različnih tovarnah. Toda kaj še lahko storimo, ko smo že vegani? Žalostna resnica je, da preprosto nimamo časa in sredstev za pomoč vsem, vsaj ne vsem naenkrat. Dobra novica pa je, da lahko pomagamo bolj, kot si verjetno mislite: s pomočjo izčrpnega raziskovanja in sprejemanje pravilnih odločitev. Ocene nakazujejo, da donacije pravim dobrodelnim organizacijam v višini le parih evrov (manj kot je cena skodelice kave), lahko rešijo tega grozljivega trpljenja na desetine živali. Toda kako vemo, kaj storiti, da bi dosegli največji vpliv?


novica_krave_2.jpg

Na srečo o tem vprašanju razmišljajo mnogi. Effective altruism (slov. učinkovit altruizem) je globalno gibanje posameznikov in organizacij, ki si prizadeva, da bi doseglo kar največje pozitivne spremembe v življenju ljudi in nečloveških živali. Ne glede na to, ali razmišljate o tem, katerim dobrodelnim ustanovam bi darovali, kako bi najbolje porabili svoj prosti čas za prostovoljno delo ali kje poiskati zadovoljivo in izpolnjujočo kariero, je ob preobremenjenosti z vsemi možnostmi enostavno dvigniti roke v zrak. Učinkovit altruizem poskuša ljudem, kot ste vi, olajšati te težke odločitve s pomočjo na dejstvih temelječih analiz.

Animal charity evaluators  (slov. Ocenjevalci organizacij za dobrobit živali, ACE) so raziskovali živalske dobrodelne organizacije, da bi ocenili njihov vpliv na življenja živali. Letno objavljajo seznam najboljših dobrodelnih organizacij  na podlagi njihove stroškovne učinkovitosti. Trenutno vodijo naslednje tri: Good Food Institute, Mercy for Animals  in Humane League. The Good Food Institute pomaga razvijati rastlinske in umetno vzgojene alternative mesu iz klasične živinoreje z zagotavljanjem strateške in tehnične podpore živilsko-tehnološkim podjetjem. Mercy for Animals in Humane League izvajajo kampanje osveščanja (vključno s tajnimi preiskavami v primeru Mercy for Animals), s katerimi želijo spodbuditi spremembo prehranskih navad in zakonodaje.

Kot primer vpliva teh dobrodelnih organizacij ACE ocenjuje, da donacija za Mercy for Animals v vrednosti 1.000 USD prihrani življenje na industrijskih farmah od 10.000 do 80.000 živalim. Seveda je v vsaki takšni oceni veliko negotovosti, vendar tudi grobi izračuni kažejo, da lahko storimo ogromno dobrega z zmernimi donacijami. 

ACE raziskuje tudi vpliv različnih bolj specifičnih akcij  za pomoč živalim, kot so npr. deljenje letakov, internetni oglasi in sodelovanja s podjetji. Njihova dognanja lahko pomagajo organizacijam in posameznikom pri odločanju o učinkoviti porabi časa.

Naslednja učinkovita altruistična organizacija, ki dela v pomoč živalim, je Sentience Politics , antispecistični politični think tank (debatno združenje, op. prev.). Njihove aktivnosti vključujejo pisanje zakonodajnih predlogov politikom glede pravic živali, zbiranje podpisov za implementacijo živalim prijaznih zakonov in organiziranje konferenc za efektivne altruiste.

Podjetje 80.000 Hours vam lahko pomaga pri izbiri kariere, ki vam bo prinesla največ zadovoljstva in ustvarila največ vpliva v svetu. Nudijo vrsto storitev, ki vam pomagajo pri izbiri in doseganju najboljših poklicnih poti, npr. pisne in video vodnike ter osebno svetovanje. Njihove nasvete o tem, kaj storiti glede industrijske živinoreje, lahko najdete tukaj.

Ne glede na to, na kakšen način se odločite, da boste pomagali živali, naj bo to preko dela za učinkovito organizacijo, doniranjem za dokazano učinkovite namene ali z delovanjem na primarni ravni, se lahko strinjamo, da je trpljenje živali preveliko, da ne bi kritično ovrednotili najboljših načinov, na katere jim lahko pomagamo. Prav tako moramo ostati odprti za možnost, da naš trenutni pristop ni najučinkovitejši in potrebuje spremembo. Imamo odlično priložnost za ustvarjanje velike spremembe v svetu in živali si ne zaslužijo nič manj.

 

Po zgoraj omenjenih smernicah deluje tudi Slovensko vegansko društvo. Delo naše organizacije, s katerim se po svojih najboljših močeh trudimo izboljšati situacijo živali v Sloveniji, temelji izključno na prostovoljnem delu in prispevkih. Pomagate nam lahko z:

• prostovoljnim delom (javite se nam na  info@vegan.si)
• včlanitvijo v društvo (spletna včlanitev)
• donacijo ali sponzorstvom (podatki za donacijo)
• namenitvijo 0.5% dohodnine (obrazec)

Prevedla: Branka Dular
Vir: plantbasednews.org 
Datum objave: 28.1.2018