Film "Gunda" o čutnosti prašičev navdušuje svet do solz

gunda_thumbnail.jpg


Dokumentarni film, ki ga je režiral Viktor Kossakovsky, njegov izvršni producent pa je Joaquin Phoenix, spremlja življenje svinje Gunde, ki rodi leglo pujskov.

Gunda, novi film o čuječnosti prašičev, je hitro obnorel svet. In če lahko sklepamo po ocenah, se ga kritiki - tako vegani kot nevegani - preprosto ne morejo naveličati.

"Ta osupljivi dokumentarec ponuja intimen pogled na življenje svinje, njenih razposajenih pujskov, enonožne kokoši in črede krav," piše filmska kritičarka Manohla Dargis iz New York Timesa. "Čas v tem enkratnem dokumentarcu teče počasi," je navdušen Joe Morgenstern v Wall Street Journalu. Gunda se je celo uvrstila v ožji izbor 93. podelitve oskarjev za celovečerni dokumentarni film

Dokumentarec, ki ga je režiral večkrat nagrajeni ruski režiser Viktor Kossakovsky, izvršni producent pa je bil Joaquin Phoenix, spremlja življenje svinje po imenu Gunda, ki rodi leglo pujskov.

Film spremlja prašiče, ki živijo na norveški kmetiji, v obdobju šestih mesecev. Film je posnet v črno-beli tehniki, ne vsebuje dialogov ali podnapisov; le živali ki živijo svoje življenje. Gre za intimen portret, ki ga redko vidimo tudi v dokumentarnih filmih. In kot ugotavljajo kritiki, je v tem njegova moč. Poleg prašičev so gledalci seznanjeni tudi z življenjem drugih živali na kmetiji, vključno s čredo krav in enonožno kokošjo.


Toda v nasprotju z drugimi dokumentarnimi filmi, ki se osredotočajo na pravice živali, v Gundi ni pretirano grozljivega. Film ne prikazuje živali, ki živijo svoje kratko in mizerno življenje na tovarniških farmah ali v klavnicah. Gledalcu ne vsiljuje sporočil in se ne naslanja na občutek krivde. Film ne zaključi, da je veganstvo edini odgovor na najbolj pereče in zapletene probleme sveta, kot je bil kitiziran film Seaspiracy. Gundo in njene prijatelje, ki živijo na kmetiji, gledalci raje vidijo skozi prizmo njihovega naravnega, vsakdanjega življenja. Pomislite: kritično priznani film Richarda Linklaterja Boyhood, vendar s prašiči.

Film se razlikuje od številnih podobnih filmov tudi po tem, da v njem ni ljudi. V črno-belem filmu ni niti pripovedi znanih osebnosti. V njem ni antropomorfizma - živalim ne daje človeških lastnosti. Namesto da bi z učlovečenjem živali vzbudil čustven odziv, dokumentarec preprosto spremlja Gundo na njeni poti skozi materinstvo.


Kossakovsky v intervjuju za GQ pravi, da ni želel, da bi bil film vzvišen. Vsekakor ni želel, da bi bil to povprečen veganski propagandni film. A vseeno je želel, da bi bilo v njem vidno glavno sporočilo o tem, kako podobna so si vsa čuteča bitja - tako človeška kot nečloveška.

"Naj se lepo izrazim. Naveličan sem ljudi," je dejal. "Zakaj smo tako slepi? Ne razumem. Vsak ima doma psa in vsak ga ima rad in ve, da nas spoštujejo, da nas imajo radi in da nas razumejo."

Seveda v 93 minut dolgem filmu ni manjkalo tragedij. Toda gledalcem ponuja pogled na svet s prašičje perspektive in pomaga premostiti prepad med pogledom ljudi na živali uporabljenih za prehrano in živali ki jih imamo za družabnice. Poleg tega omogoča pogled na živali, ki so običajno skrite pred očmi.

"Ubijamo krave, kokoši in prašiče in o tem niti ne razmišljamo. Vendar je to enako. Enaka bitja, z občutki, čustvi, s pravico do sreče," je nadaljeval Kossakovsky.
V intervjuju za LA Times se Kossakovsky spominja zgodbe, kako je med delom na drugem projektu spoznal prašiča po imenu Gunda. Za film Gunda še ni začel z iskanjem živali, za kar je pričakoval, da bo trajalo pol leta. Gunda je imela druge načrte.

"Gunda je pravzaprav izbrala mene, ne pa da sem jaz izbral njo," je pojasnil Kossakovsky. "Tam je bilo veliko prašičev, vendar je prišla k meni in me začela gledati, tako prijazno, da ni bilo druge izbire. Srečala sva se z namenom, z razlogom."

 

Povzeto po: https://www.livekindly.co/gunda-film-pig-sentience/?fbclid=IwAR00QQ5DhLVGpxlvUDsr7LhYmyQaKWA4pApUYhaOxbyaeijKu_Gizcb-n9U

Pripravila: Maruša Anžin

Objavljeno: 26.10.2021