Brezmesna šolska kosila (počasi) postajajo nekaj običajnega

school-apple.jpg

Odprla se je prva šolska kuhinja v Združenem kraljestvu, ki temelji na rastlinski prehrani, brezmesna kosila pa so med učenci, učitelji in starši zelo priljubljena.

Šola Naše Gospe Sionske v Worthingu v Zahodnem Sussexu pri ponudbi zdravih veganskih jedi za svoje učence sodeluje z lokalnim podjetjem Plant Based School Kitchens (PBSK). V ponudbi so pastirska pita z lečo, quesadille, curry, jajčevci parmigiana in celo fakeaway Friday burger in čips, skupaj z različnimi sladicami in pudingi.

Ustanovitelja PBSK Gary in Anna Hardley sta znana po svoji restavraciji Vegan Street Food Company v Worthingu. Pobudo so začeli, potem ko so slišali, da je bil ravnatelj šole Steven Jeffery navdušen nad njihovo vegansko hrano brez glutena. Par strastno spodbuja druge k temu, da izkusijo prednosti rastlinske prehrane, zlasti tamkajšnjo mladino, in ti so, potem ko so sami postali vegani, opazili pomembne izboljšave zdravja.

"Vlade, ki po vsem svetu spodbujajo uživanje manj mesa in več rastlinskih obrokov, poudarjajo tudi vpeljavo rastlinskih kuhinj v šole in druge ustanove," pojasnjuje Gary. "Etično prehranjevanje in kmetovanje sta ključnega pomena za trajnost planeta, pri hranjenju otrok v šolah pa je prepogosto šlo za dobiček, in ne za prehrano."

Čeprav je težko najti trdne dokaze za vzročno zvezo med odobritvijo rastlinske hrane v šoli in splošnim uspehom, bi vendar lahko bilo tako. Ena izmed javnih šol v Flushingu v Queensu (imenovana P. S. 244Q) je poročala o manj bolniških dneh in osupljivih rezultatih standardiziranih testov. Poleg tega drugi podatki podpirajo zaznane zdravstvene koristi uživanja rastlinske hrane.

Gary Hardley pravi, da šole opažajo merljive rezultate rastlinske prehrane in da se z uživanjem hrane, bogate s hranili, z visoko hidratacijo in ogljikovimi hidrati za povečanje energije, učenci lahko osredotočijo in sledijo delu v razredu.

Omeniti velja tudi, da Šola Naše Gospe Sionske ni prepovedala vnosa mesa v prostore, otroci pa lahko v svoji malici za na pot prinesejo, kar želijo. Nova šolska kosila so raje izbrali tako, da mladim omogočijo raziskovanje okusov in prednosti rastlinske hrane.

Uživanje rastlinske hrane ni kot zamah s čarobno paličico za zdravje ali planet, vendar so sveži pridelki nedvomno učinkoviti za razvoj in hranljivi. Gojenje tovrstnih pridelkov za prehrano ljudi je učinkovito in zahteva veliko manj površin, vode in drugih virov v primerjavi s pridobivanjem  mesa ali mlečnih izdelkov. Živinoreja je namreč eden vodilnih vzrokov za emisije toplogrednih plinov, povzroča pa tudi onesnaževanje vode in povečuje tveganje za zoonotične bolezni.

Poročila Programa Združenih narodov za okolje (UNEP) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) posebej poudarjajo potrebo po zamenjavi živalskih proizvodov z rastlinskimi, kjer je to mogoče, da bi optimizirali zdravje ljudi, proizvodnjo hrane in ublažili podnebne krize.

Poteza Šole Naše Gospe Sionske kaže na spreminjajoči se odnos do mesa zlasti v Združenem kraljestvu. Veganski trg cveti zahvaljujoč fleksitarcem, ki želijo jesti manj živalskih proizvodov in več rastlin. To je predvsem zaradi osebnega zdravja, sledijo okoljski vidiki, nato pa dobro počutje živali.

Ta nacionalni (in globalni) premik v načinu nakupovanja, kuhanja in prehranjevanja se širi na to, kar družine pripravljajo za svoje otroke, in več otrok jé vegansko hrano kot kdaj prej.

Ker kriza življenjskih stroškov v Združenem kraljestvu po brexitu in lockdownu še zaostruje že tako močno skrb vzbujajočo neenakost v hrani, je zagotavljanje, da otroci dobijo hranljiva živila, ki jih potrebujejo, še posebno nujno (tudi v ZDA se spopadajo s podhranjenostjo v otroštvu in leta 2017 je približno vsak šesti mladi Američan živel v gospodinjstvu, kjer vlada pomanjkanje hrane, stanje pa se je od širjenja in vpliva covida le še poslabšalo).

Zagotavljanje, da otroci dobijo vsaj en obrok, ki je bogat s hranili, na dan, lahko pomaga podpreti družine z nizkimi dohodki in preprečiti najhujšo podhranjenost mladih. Zaradi zdravstvenih koristi rastlinskih osnovnih živil so veganska šolska kosila eden od načinov podpore.

Gary verjame, da bodo novi meniji pomagali učencem pri učenju in v njihovem vsakdanjem življenju. "Od kalcija, ki ga najdemo v brokoliju, do železa v listnati zelenjavi, rastlinska hrana ponuja obilo hranil za otroke, da rastejo, in za učence, da se učijo," pravi.

Vse sveže sadje in zelenjava za obroke podjetja PBSK je lokalno pridobljeno iz neodvisnih supermarketov, meni pa je sestavljen in posodobljen glede na ustrezne sezonske proizvode. To poveča hranilno vsebnost sestavin in dodatno zmanjša ogljični odtis kuhinje. Podjetje je tudi v partnerstvu z GoClimate, socialnim podjetjem, ustanovljenim z namenom pomagati podjetjem pri nadaljnjem zmanjševanju emisij ogljikovega dioksida.

Šola Naše Gospe Sionske ni edina pri prehodu na rastlinsko prehrano. Številne šole se odločajo za zamenjavo živalskih proizvodov z vegetarijanskimi alternativami zaradi koristi za zdravje in okolje. Pot je še dolga, a če se bodo takšne smernice nadaljevale, bi lahko postalo še bolj običajno, da šole dajejo prednost rastlinskim obrokom in te promovirajo.

 

Pripravila: K. R.
Lektura: Maša Močnik
Novica v originalu: Liam Pritchett - Meatless School Lunches Are (Slowly) Becoming the Standard
Objavljeno: 8.4.2022
Slika: Schoolgirl photo created by pressfoto - www.freepik.com