Zdravniki po novem predpisujejo sadje in zelenjavo

Objavljeno: 26. julij 2013

Zdravniki bolnikom običajno predpisujejo zdravila. Vendar pa v sklopu novega programa v New Yorku zdravniki debelim bolnikom in bolnikom s prekomerno telesno težo predpisujejo sadje in zelenjavo.

Podžupanja Linda Gibbs in komisar za zdravje Thomas Farley sta ustanovila Program predpisovanja sadja in zelenjave (Fruit and Vegetable Prescription Program), katerega cilj je ogroženim družinam povečati dostop do zdrave hrane.

Debeli bolniki in bolniki s prekomerno telesno težo, ki so vključeni v program, dobijo zdravstvene bone, ki jih lahko unovčijo za pridelek na tržnicah pri lokalnih kmetih.

Zdravstveni boni so del mestne iniciative GrowNYC, katere cilj je povečati dostopnost lokalnih pridelkov prebivalcem New Yorka z nizkimi prihodki. Bone sprejemajo na več kot 140 tržnicah v New Yorku.

Program predpisovanja sadja in zelenjave naj bi koristi prinašal družinam in skupnosti. Bolniki, ki so vključeni v program, prejmejo en dolar na dan za vsakega člana družine v obdobju vsaj štirih mesecev. Bolnike vsak mesec zdravstveno pregledajo v bolnišnici, da jim prilagodijo zdravila in ocenijo telesno težo ter indeks telesne teže. Deležni so tudi nutricionističnega svetovanja.

Prebivalka Bronxa Tammy Futch pravi, da so v njeni družini od začetka programa vidne pozitivne spremembe.

"Moj sin je izgubil 20 kilogramov na tem programu," pravi, "in tudi sama sem izgubila nekaj teže na programu ... Tudi moji štirje ostali otroci so vključeni v program."

Program je začela neprofitna organizacija Wholesome Wave, ki povezuje ljudi z nizkimi dohodki z lokalnimi kmeti, ki pridelujejo sadje in zelenjavo. Leta 2011 so preskusili program v Massachusettsu, Mainu, Kaliforniji in Rhode Islandu. Trenutno se izvaja že v sedmih zveznih državah ZDA.

To poletje sta medicinski center Lincoln v Bronxu in bolnišnica v Harlemu postali prvi zdravstveni ustanovi v New Yorku, ki sodelujeta v programu.

Dr. Shefali Khanna, vodja pediatrije v medicinskem centru Lincoln, meni, da bo program mestu prinesel trajne koristi.

"Ne učimo jih le o zdravem prehranjevanju," pravi Khanna. "To je v resnici naložba v prihodnost. In upamo, da bo to koristilo celotni generaciji otrok, ki bo zrasla v odrasle z zdravo, optimalno telesno težo."

novica_nyc_doctors.jpg

Vir: http://www.npr.org/blogs/thesalt/2013/07/24/205124705/nyc-doctors-are-now-prescribing-fruits-and-veggies