Zakaj je leto 2016 "Leto veganstva"

novica-leto-veganstva-header.jpg

 

Poglejte okoli sebe: 2016 je leto veganstva. Tudi če niste vegan, obstaja velika verjetnost, da poznate nekoga, ki je, ali pa ste videli vegansko ponudbo na menijih vaših najljubših restavracij. Svet se prebuja v zavedanju dejstva, da živalski produkti ne povzročajo le trpljenja, pač pa tudi bolezni in so povsem nepotrebni ob vseh sodobnih alternativah. Obstaja veliko razlogov, zakaj je 2016 "Leto veganstva". Preverite spodnji seznam in se pridružite rastoči skupnosti, ki se odloča za zdrave, okusne in trajnostne veganske možnosti v letu 2016!

 

1. Mučenja živali si ne želi nihče

Število internetnih iskanj o veganih in veganstvu je v zadnjih nekaj letih poletelo v nebo, kar odraža veliko rast v številu ljudi, ki si želijo končati kruto pobijanje živali v mesni in mlečni industriji. Pravzaprav se je, po poročanju Googla, iskanje besede 'vegansko' povečalo za 32 odstotkov le v zadnjem letu! Na vrhu Googlove lestvice iskanih gesel so tudi vprašanja o tem, katera hrana je veganska, kako preiti na veganstvo in kaj je razlika med vegetarijanci in vegani.

 

2. Nihče si ne želi raka

Oktobra 2015 je Svetovna zdravstvena organizacija potrdila, kar je Zdravniški komite za odgovorno medicino (Physicians Committee for Responsible Medicine) govoril že dolgo: da prehranjevanje s slanino, hot dogi, šunko in ostalimi predelanimi mesninami povzroča raka. Izsledki Svetovne zdravstvene organizacije postavljajo predelano meso v isto kategorijo tveganj za raka kot cigarete in azbest. Poročilo v nadaljevanju navaja, da je tudi rdeče meso (vključujoč govedino, svinjino, teletino in jagnjetino) najverjetneje kancerogeno.

 

novica-leto-veganstva-rak.jpg

 

3. Povpraševanje po veganski hrani še nikoli ni bilo večje

Nova povsem veganska restavracija by CHLOE. se je leta 2015 odprla v West Villageu na Manhattnu (New York, ZDA), manj kot eno leto kasneje pa načrtujejo odprtje dveh novih lokacij v SoHu in okrožju Flatiron. Lahko bi rekli, da kuharska mojstrica Chloe Coscarelli, ki si je prislužila svoje vegansko priznanje za posebne zasluge s tremi kuharskimi knjigami in zmago na televizijskem šovu Bitke kolačkov (Cupcake Wars na Food Networku), ''ubija sceno'' – brez ubijanja živali.

Druge nove in razburljive možnosti za veganske obroke v restavracijah vključujejo odlično vegansko restavracijo glasbenika Mobyja ter razširitev verige veganske hitre prehrane VeganBurg iz Singapurja v Kalifornijo. Navedene nove restavracije pa predstavljajo le delček več kot 14.000 veganskih ali veganom prijaznih restavracij in trgovin z zdravo prehrano širom ZDA.

 

4. Vsi si želijo živeti dlje

Po uspehu gibanja za brezmesne ponedeljke (Meatless Monday movement) tudi mesojedci uživajo v slastnih veganskih obrokih, ki so naravno brez holesterola. Sodeč po nedavni raziskavi se 36 odstotkov ljudi raje odloča za rastlinske mlečne alternative, 41 odstotkov Američanov pa je zmanjšalo količine zaužitega mesa v zadnjih 12 mesecih. Število zapriseženih veganov in vegetarijancev se je prav tako povzpelo v nebo. Pripadniki milenijske generacije se za etiko v ozadju svojih prehranskih odločitev zanimajo bolj kot katerakoli druga starostna skupina. Raziskava, ki so jo izvedli pri Hartman Group, je pokazala, da 12 odstotkov milenijcev poroča o ''pogostem prehodu k vegetarijanstvu.''

 

5. Politika se prebuja

Celo politiki začenjajo prepoznavati pozitivne učinke opuščanja živalskih izdelkov. Sledeči primeri so samo iz prejšnjega leta:

Med razpravo o suši je Jerry Brown, kalifornijski guverner, predlagal prehranjevanje z vegi burgerji, da bi zmanjšali porabo vode. Njegov, zdaj že znani izrek se glasi: "Če vprašate mene, bi morali jesti vegi burgerje."

Senat zvezne države Nove Mehike je zavrnil obravnavo zakonskega osnutka, ki nasprotuje javnemu razkritju zakulisja živinoreje. Država je ena izmed 19, ki so zavrnile podobne osnutke.

Osemindvajset članov Kongresa je odposlalo nujno pismo Nacionalnemu inštitutu za zdravje, v katerem so nagovarjali agencijo, naj upokoji vse opice v zvezni lasti v ugledna zavetišča, potem ko je inštitut objavil, da končuje svoje krute poskuse materinske deprivacije na mladičkih opic ter zapira laboratorij, kjer so potekali.

Mehiška prepoved živalskih cirkusov je stopila v veljavo ter bila kasneje celo razširjena na točke z vodnimi sesalci. Odločitev zvezne vlade je sledila 13 podobnim odločitvam na državni ravni.

Svetovalni komite za prehranska priporočila (The dietary guidelines advisory committee), na zvezni ravni imenovan odbor, je izdal poročilo, v katerem priporoča zmanjšanje uživanja mesa.

 

6. Tudi supermarketi razširjajo ponudbo

Ne govorimo le o sadju in zelenjavi. Izbira veganske hrane v živilskih trgovinah je postala občudovanja vredna – z brezmesnim mesom, nemlečnim mlekom in veganskimi siri, zvrščenimi na policah popularnih trgovin kot so Ralphs, Target, Trader Joe's, Whole Foods, IKEA in drugi. Target ima tudi veliko izbiro cruelty-free veganske kozmetike in izdelkov za nego las, ko se želite počutiti čudovite brez podpiranja krutosti testiranja na živalih.

 

7. Veganski siri so nov hit

Za mnoge, ki razmišljajo o privzetju veganskega načina življenja, odpoved siru morda predstavlja zadnjo oviro na tej poti. Vegani so že dolgo poznali okusne nemlečne sire, sedaj pa so pri Food & Wine napovedali, da bo veganski sir postal množično prisoten v svetu sira v letu 2016, predvsem po zaslugi predstavitve gurmanskih sirov iz oreškov podjetij kot so Dr. Cow, Miyoko's Kitchen, Vtopian in Treeline. Veganski podjetniki prav tako doživljajo velik uspeh z revolucionarnimi prodajalnami veganskih sirov kot sta Vromage v Los Angelesu in Riverdel v Brooklynu. Le še vprašanje časa je, kdaj jih bo še več! Supermarketi so že dolgo ponujali veganske sire, vendar pa se je ponudba občutno razširila v zadnjih nekaj letih z novimi znamkami kot so Follow Your Heart, Kite Hill in Chao. Celo mnoge večje verige prodajaln s picerijami so dodale veganski sir in vegansko meso med možnosti za svoje stranke.

 

8. Ben & Jerry ponuja nemlečne sladolede

Po pogovorih s PETO in prejetih prošnjah podpornikov, je eno najbolj znanih sladolednih podjetij Ben & Jerry predstavilo nemlečne sladice, narejene z mandljevim mlekom in kokosovim oljem v štirih neverjetnih veganskih okusih. Podjetje je ''veganiziralo'' dva popularna klasika – Chunky Monkey in čokoladnega Chocolate Fudge Brownie – in predstavila dva ekskluzivno nemlečna okusa, kikirikijevega P.B. & Cookies in kavnega Coffee Caramel Fudge.

 

9. Vsi bi poskusili VeganEgg

Follow Your Heart, PETINO Podjetje leta 2015, je nedavno predstavilo VeganEgg in poželo veliko pohvale. Gre za jajčni nadomestek na osnovi alg, ki se obnaša kot prava jajca: pripravite lahko umešana jajca, omlete in pogače, ter spečete torte, piškote, kolačke in še več. Follow Your Heart in različni trgovci komaj dohajajo povpraševanje.

 

novica-leto-veganstva-egg.jpg

 

10. Tudi verige s hitro prehrano se veganizirajo

Restavracije s hitro prehrano se trudijo vključiti več zelenjave v svoje menije. Lani so pri Subwayu, morda navdahnjeni z uspehom Chipotlovih veganskih Sofritasov ter zaradi velikega povpraševanja po zdravi veganski hrani, začeli s testiranjem dveh popolnoma novih veganskih sub sendvičev. Medtem, ko je tudi Castle predstavil veganom prijazen burger, so pri Amy odprli povsem veganski drive-in, TCBY je ustvaril okus veganskega zmrznjenega jogurta, IKEA pa je v ponudbo vključila veganske švedske mesne kroglice. Letos bo trendom sledila tudi Wendy's, kjer bodo v ponudbo v izbranih mestih vključili veganom prijazen burger iz črnega fižola.

 

11. Tudi njihovi direktorji se pridružujejo trendu

Prihodnost prehranske industrije je veganska in celo direktorji hitre prehrane se tega zavedajo. Nekdanji direktor McDonald'sa Don Thompson je zapustil verigo leta 2015, nato pa se pridružil članom upravnega odbora pri inovativnem podjetju z veganskim mesom Beyond Meat.

 

12. Ljudje so nori na #TacoCleanse

The Taco Cleanse je zabavna veganska kuharica, ki predstavlja rastlinske tacose kot orodje na poti k boljšemu zdravju ter je januarja obnorela uporabnike Twitterja med iskanjem slastnih načinov za dosego novoletnih zaobljub. Nič čudnega, da se množice kar valijo k bolj zdravim in okusnim veganskim tacosom.

 

13. Slavni slavijo zdravstvene koristi veganske hrane

Kot je znano je Beyoncé lani sodelovala z veganskim prehranskim strokovnjakom Marcom Borgesom za uspešno izoblikovanje dih jemajoče postave na Met Gala. Rezultati so ji tako dali navdih za skupno sodelovanje pri dostavi veganskih obrokov na dom pod imenom Prehrana 22 dni (22 Days nutrition). Tudi Liam Hemsworth je naredil preskok na veganski način življenja leta 2015 ter za Men's Fitness povedal, da so bili razlogi zdravstveni, pa tudi zaradi skrbi zaradi ravnanja z živalmi. Pridružil se je desetinam drugih veganskih zvezdnikov kot so Ariana Grande, Stevie Wonder, Miley Cyrus ter Woody Harrelson, njegov soigralec iz Iger lakote.

 

14. Avtomobili so na poti k veganstvu!

Po pozivu PETE na Teslinem letnem srečanju 2015 je podjetje zagnalo Model X, visoko pričakovan SUV, ki je na voljo s popolnoma vegansko notranjostjo, vključujoč sedeže, volan in menjalnik. Model X je zmagal na dirki med veganskimi luksuznimi avtomobili in se pridružil skupini ostalih 79 avtomobilov, ki jih je možno kupiti povsem brez pravega usnja.

 

novica-leto-veganstva-avto.jpg

 

15. Zdravstveni strokovnjaki se strinjajo glede rastlinske prehrane

Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki se ravnajo po veganskem (rastlinskem in polnovrednem) načinu življenja, nižji indeks telesne teže kot njihovi mesojedi vrstniki, nedavno zvezno poročilo pa nakazuje, da lahko vegansko prehranjevanje pomaga okolju in izboljša vaše zdravje. Ne verjemite nam le na besedo: preverite mnoge uspešne zgodbe.

 

Letos tudi vi sklenite sočutno odločitev za živali z opustitvijo živalskega mesa, jajc in mleka ter uživajte v letu veganstva!  

 

Besedilo je prevod članka "Why 2016 Is #TheYearofVegan", objavljenega na spletni strani PETE. Opisuje predvsem zgodbe iz Združenih državah Amerike, a dejstvo je, da bo leto 2016 leto veganstva povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Vegafest na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, novi veganski izdelki v trgovinah in širjenje ponudbe vegankih jedi v številne restavracije so dokaz za to.

 

Vir: Why 2016 Is #TheYearofVegan
Prevod in priredba: Monika Lavrič
Objavljeno: 6. april 2016