Z maščobami in beljakovinami bogata prehrana povezana s sladkorno boleznijo tipa 2

Objavljeno: 22. december 2013

Prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin in maščob ter malo ogljikovih hidratov, povečuje verjetnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Raziskovalci so 14 let preučevali 66485 žensk, ki so sodelovale v raziskavi E3N-European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Ženske, ki so v svojo prehrano vključevale veliko mesa, malo ogljikovih hidratov in malo hrane rastlinskega izvora (kar so raziskovalci poimenovali kisla prehrana), so imele 56 odstotkov večjo verjetnost za razvoj sladkorne bolezni v primerjavi z ženskami, ki so v svojo prehrano vključevale veliko sadja in zelenjave (tako prehrano so raziskovalci poimenovali bazična prehrana).

 

Vir: http://www.pcrm.org/health/medNews/high-fat-high-protein-diets-type-2-diabetes

Osnovna raziskava: Fagherazzi G., Vilier A., Bonnet F. et al. Dietary acid load and risk of type 2 diabetes: the E3N-EPIC cohort study. Diabetologia. Objavljeno na spletu: 11. novembra 2013.

Prevod: Slovensko vegansko društvo

Lektura: Katjuša Tomažič

novica_diabetes.jpg