Woodstock – zavetišče za vse živali

Objavljeno: 2. junij 2013

Woodstock Farm Animal Sanctuary je ena od redkih oaz, kjer živali, ki jih sicer srečamo na kmetijah, niso namenjene izkoriščanju, temveč so tam izključno zato, da živijo. Nahaja se 150 km severno od New Yorka v Združenih državah Amerike. V njem je našlo dom več kot 200 živali, ki so bile prej po večini zanemarjene, zlorabljene in največkrat na poti v smrt. Po posestvu zavetišča se tako brezskrbno sprehajajo pujsi, krave, kokoši, purani, race, ovce in koze.

Zavetišče predstavlja protiutež industrijski reji, ker so živali obravnavane kot stvari, saj v njem gostje lahko spoznajo resnično naravo teh živali, kašne navade imajo in kako živijo. Za marsikoga, ki prvič vidi omenjene živali na prostosti, je obisk zavetišča edinstveno doživetje. Oskrbniki goste celo spodbujajo, naj gredo med živali – pujsom godi božanje po trebuhu, ovcam po glavi, kokoši pa želijo biti objete - in na ta način spoznajo, za kako čudovita bitja gre.

Zavetišče deluje po preprostem načelu, da je moralna dolžnost ljudi spoštovati živali in biti do njih prijazen, saj na zemlji niso zaradi nas, temveč so z nami. Tako kot psi in mačke imajo tudi te živali čustva in si zaslužijo naše sočutje ter življenje brez strahu in trpljenja.

Spletna stran zavetišča: http://www.woodstocksanctuary.org/

V spodnjem videu si poglejte, kako je ducat gosi, ki so bile prej zaprte v kletkah, prvič v življenju občutilo vodo.

 

Ustanovitelja zavetišča Doug in Jenny s pujsom Stanleyom.

novica_woodstock.jpg