Search
Close this search box.

Veganska prehrana je povezana z nižjo telesno težo

Ljudje, ki se prehranjujejo vegansko, imajo nižjo telesno težo in zaužijejo več varovalnih hranil, kot so betakaroten in vlaknine, ugotavlja raziskava revije Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Raziskovalci so zbrali podatke 71.751 ljudi, ki so pet let sodelovali v zdravstveni raziskavi, imenovani Adventist Health Study 2. Sodelujoči so bili kategorizirani v pet prehranskih skupin: vegani, lakto-ovo vegetarijanci, delni vegetarijanci, ribojedi in vsejedi.

Vsejedi so v primerjavi z vegani zaužili največ nasičenih maščob in najmanj vlaknin. Vegani (osebe, ki so živila živalskega izvora jedle manj kot enkrat na mesec) so v primerjavi z vsemi ostalimi prehranskimi skupinami zaužili največ betakarotena, vlaknin, kalija in magnezija. Skupina veganov je imela v primerjavi z ostalimi prehranskimi skupinami najnižji povprečni indeks telesne mase (merilo za telesno težo, normirano na telesno višino) in najnižjo pojavnost debelosti. Višina indeksa telesne mase in pojavnost debelosti sta naraščali sorazmerno z naraščajočim vnosom živil živalskega izvora.

Vir: http://www.pcrm.org/health/medNews/vegan-diets-associated-with-lower-weights

Osnovna raziskava: Rizzo N. S., Jaceldo-Siegl K., Sabate J., Fraser G.E. 2013. Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns continuing professional education (CPE) information. J Acad Nutr Diet, 113: 1610-1619

Prevod: Slovensko vegansko društvo

Lektura: Katjuša Tomažič

Deli stran: