Uspeh veganske hitre prehrane v Italiji

Objavljeno: 26. avgust 2013

Vegani in vegetarijanci imajo vse več izbire tudi med ponudniki hitre prehrane. Universo Vegano je prva Italijanska veriga "cruelty free" hitre prehrane, kjer uporabljajo izključno veganske sestavine. Novica je razveseljujoča za vse, ki so se odpovedali mesu, a se ne želijo odreči "cheeseburgerju" ali "hot dogu". Meni med drugim vključuje tudi piadine, kebabe, polpete, kotlete in krokete.

Novica o hitri širitvi verige ni presenetljiva. Po podatkih Eurispesa je v Italiji približno 3 milijone vegetarijancev in več kot 600.000 veganov, kar je 4,9% in 1,1% celotne populacije. Universo Vegano je tako od letošnje pomladi odprl že 9 prodajnih mest po celotni Italiji (deseta se ravno odpira). Poleg tega so dobili kar 600 prošenj za odprtje franšiznih točk v Italiji, precej prošenj pa je prišlo tudi iz tujine.

Temelj uspeha je poleg porasta števila veganov tudi strmenje k čim nižji ceni hrane. Ustanovitelj podjetja Lucio Palumbo pravi, da je njihova veriga primerna za vse žepe in da bodo storili vse, da bodo cene ostale nizke. Njihov »običajen Fast food« meni s hamburgerji, hot dogi in kotleti pa pritegne tudi nevegane in jih na ta način seznanja z veganstvom.

Čeprav je projekt Universo Vegano komaj dobro zaživel, pa podjetje že zre v prihodnost. Ponudbo želijo razširiti v smislu restavracij s predjedmi in glavnimi jedmi, a še vedno po dostopnih cenah.

Universo Vegano pa ni zgolj veganska veriga hitre prehrane. Vse sestavine so namreč iz ekološke proizvodnje, zelenjava je povečini sezonska, na meniju pa so tudi jedi za ljudi s celiakijo in za tiste, ki sledijo anti-alergijskim dietam. Poleg tega Universo Vegano namenja del prihodkov v dobrodelne namene in za projekte trajnostnega razvoja.

novica_universo_vegano.jpg

Povzeto po: http://www.adnkronos.com/IGN/Sostenibilita/World_in_Progress/Universo-Vegano-il-successo-del-fast-food-cruelty-free-italiano_32488769131.html.