Rimski gladiatorji so bili vegetarijanci

novica_gladiator.jpg

 

Nova spoznanja na podlagi antropoloških raziskovanj so razkrila, da so se rimski gladiatorji prehranjevali predvsem vegetarijansko, po fizičnih aktivnostih pa so uživali napitek iz pepela.

Znanstveniki so preučevali izkopanine mesta Ephesos, ki se je v 2. in 3. stoletju pred našim štetjem nahajalo na območju današnje Turčije, z več kot 200,000 prebivalci pa je bilo tudi prestolnica rimske province v Aziji.

Zgodovinski viri kažejo, da so imeli gladiatorji svojo dieto, ki je bila sestavljena predvsem iz stročnic in žit. V virih so omenjeni tudi kot "ječmenojedci", saj so gladiatorji verjetno dobivali žita slabše kakovosti.

Znanstveniki so na podlagi vsebnosti ogljika, dušika in žvepla v kosteh ter stroncija in kalcija v kostnih mineralih ugotovili, da je takratna prehrana gladiatorjev temeljila na vegetarijanskih obrokih iz žit in brezmesnih jedi. Glede hranilnih vrednosti ni bila odkrita nobena večja razlika od ostalega prebivalstva, razlikovali pa so se v količini stroncija v kosteh, saj so bojevniki po napornih treningih in bojih pili napitke iz pepela, da bi si okrepili telo in spodbudili celjenje kosti. Zelo podobno počnemo še danes, ko po fizični aktivnosti uživamo šumeče tabletke kalcija in magnezija.

 

Povezava do članka

 

Pripravila: Katja Kristan 
Objavljeno: 20. junij 2014