Predstavitev knjige: McDougallov načrt

Objavljeno: 13. april 2014

Zaradi odmika od naravne, polnovredne hrane, slepega verovanja v vsemogočnost sodobne medicine in farmacevtske ter prehranske industrije sodobna družba plačuje visoko ceno na račun svojega zdravja. Ker je več kot 90 odstotkov bolezni posledica nepravilnega načina prehranjevanja, je bolj kot zdravljenje nastalih posledic smiselno pozornost namenjati zdravemu in uravnoteženemu prehranjevanju.

Dr. John McDougall, eden najuglednejših ameriških zdravnikov sodobnega časa, nam v knjigi McDougallov načrt ponuja rešitev v obliki nizkomaščobne, polnovredne, rastlinske/veganske prehrane, ki temelji na škrobu (krompirju, rižu, koruzi itd.) in izključuje vsakršno hrano živalskega izvora in dodajanje rastlinskih olj. Takšna prehrana preprečuje in zdravi degenerativna obolenja ter nam zagotavlja optimalno zdravje. V knjigi najdete njegove dolgoletne izkušnje, nasvete in napotke, kako se lotiti zdravega prehranjevanja, ter več kot 100 zdravih receptov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Dr. Colin Campbell, avtor Kitajske študije, je o avtorju povedal:

»John McDougall je postal nezadovoljen zdravnik. Mnoge izmed težav njegovih bolnikov so bile posledice kroničnih bolezni, kot so debelost, diabetes, rak, bolezni srca in artritis. John jih je zdravil, tako kot je bil naučen, s standardnim sklopom tablet in postopkov, a zelo malo jih je ozdravelo. Njihove bolezni niso izginile in John je kmalu spoznal, da je kot zdravnik zelo omejen. Od svojih bolnikov se je tudi učil: prva in druga generacija Američanov iz Azije, tisti, ki so uživali tradicionalno azijsko prehrano, riž in zelenjavo, so bili vitki, zdravi in brez kroničnih bolezni, ki so pestile druge Johnove bolnike. Tretja in četrta generacija azijskih Američanov sta se popolnoma prilagodili prehranskim navadam v Ameriki, zato je bila med njimi pogostost debelosti, diabetesa in drugih kroničnih bolezni izjemno visoka. Ob teh ljudeh je John spoznal, kako pomembna je prehrana za zdravje.

Ker mu ni uspelo ozdraviti ljudi in ker tablete ter postopki niso učinkovali, je spoznal, da se mora še več učiti. Prijavil se je na podiplomski študij medicine. Tam je začel razumevati omejitve, ki jih je postavil medicinski sistemi in to, kako izobraževanje na področju medicine vpliva na način, kako bi naj zdravniki razmišljali.

John je upal, da bo odkril, kako izpopolniti predpisovanje zdravil in postopkov, s čimer bi postal boljši zdravnik. A ko je opazoval izkušene zdravnike pri zdravljenju njihovih bolnikov, mu je postalo jasno, da te zdravniške avtoritete ne delajo nič bolje kot on sam. Njihovi bolniki niso le ostali bolni, stanje se jim je celo poslabšalo. Spoznal je, da je nekaj narobe s sistemom, in ne z njim, zato je začel prebirati znanstveno literaturo.

Dr. John McDougall zagovarja pristop k zdravju s pomočjo polnovredne rastlinske hrane dlje kot kateri koli zdravnik. Napisal je veliko knjig, nekatere izmed njih so bile prodane v več kot pol milijona izvodih. Njegovo znanje o prehrani in zdravju je fenomenalno, ve več kot kateri koli zdravnik in kateri koli izmed mojih prehranskih kolegov v akademskih krogih. V državi ni veliko ljudi, ki bi se po količini znanstvene literature o prehrani in boleznih lahko kosali z Johnom, in kar je še pomembneje, John ohranja izjemno visoko raven informiranosti.«

Knjiga McDougallov načrt je izšla pri založbi Sitis. Kupite jo lahko vspletni trgovini Slovenskega veganskega društva oziroma na stojnici katerih od dogodkov, na katerih se društvo predstavlja. Knjigo si lahko sposodite tudi v večini slovenskih knjižnic.

Vir:

http://www.sitis.si/katalog/101/McDougallov_na%C4%8Drt_html

novica_mcdougallov_nacrt.jpg